ZsiMü – Zsidó Művészeti Napok 2017

A Zsidó Művészeti Napok 2017-ben is folytatódik, amelynek elsődleges célja a zsidó kultúra népszerűsítése és a tolerancia erősítése a művészetek által.

ÖSSZMŰVÉSZETI ZSONGÁS

Idén, május 6-14. között zajlik az összművészeti rendezvény-sorozat olyan multikulturális programokkal, amelyek híven viszik tovább a zsidó hagyományokat és karolják föl e témakörben a modern, a kortárs művészeteket. Mindez olyan helyszíneken, amelyek tükrözik a programsorozat nyitottságát és sokféleségét, ismertek a nagyközönség számára, és alkalmasak a produkciók fogadására  – Budapest Kongresszusi Központ, MOMKULT, Uránia Nemzeti Filmszínház,  BMC,  BJC,  Columbus Hajó, Bálint Ház, Bethlen téri színház -, valamint  a vallási helyszínként ismert Frankel Leó utcai zsinagóga is újra koncertteremmé alakul a Zsidó Művészeti Napokon.  A fesztivál az idén is megtalálható lesz a lazább atmoszférájú városi találkozási pontokon, a nagy népszerűségnek örvendő Erzsébetváros-i kultúrterekben,  pl. a Mazel Tov, a Dohány utcában az irodalombarátok számára is egészen új Magvető Café, az Izraeli Kulturális Intézet, vagy a Duna-parti  PONTOON helyszínein, amely helyszínek a programok részeseivé válnak, meghódítva így a belföldi és külföldi közönséget is.

A Zsidó Művészeti Napokat a művészeti ágak sokszínűsége jellemzi, egyedi magas színvonalú produkciók és neves előadók részvételével. A felkért művészek között szerepelnek többek között Izraelből  Yaniv Avraham, Guy Shomroni táncművészek, az I. Mendelssohn Nemzetközi  Karmester Verseny győztese, Anton Shaburov, a francia Ensemble Voix Etouffées,    és számos hazai kiváló művész, illetve formáció, mint pl. a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band, az Óbudai Danubia Zenekar a Miskolci Balett társulata, a tHUNder Duo, Alföldi Róbert,  Dés László, Závada Pál, Udvaros Dorottya, Hegedűs D. Géza,  Szőke Nikoletta, Csordás Klára, Nógrádi Gergely, László Boldizsár, Szűcs Gabi, Kováts Kriszta, Nyáry Krisztián, Náray Erika, Székhelyi József, Kollár-Klemencz László, Grecsó Krisztián, Schell Judit, László Boldizsár, Hábetler András, Bácskai Juli, Szirtes Edina Mókus, Jordán Adél, Ónodi Eszter, Keresztes Tamás….

Az előadások többsége olyan  bemutatók sora, amelyek tematikába illeszkedők, és egyedi felállásban készülnek. Olyan művészek dolgoznak együtt a produkciókban, akiknek régi vágyuk volt a közös munka, de eddig nem volt erre alkalmuk. Ilyen találkozásnak lehetnek tanúi a Shoo Shoo Baby, a Shalom Mr. Berlin, a Mendelssohn utazásai, A Nő illata, a PszichOpera, a Pesti Éjszakák, a Szeretsz még?, az Ölelő koncert, a DART Társulat és az ex-Batsheva Tánctársulat tagjainak (Izrael) estjére ellátogató kultúra-barátok. Az estek mindegyike izgalmas élmény lehet a közönség számára, egyben  jó kísérlet és kivételes lehetőség a fellépőknek is.

A Zsidó Művészeti Napok programjaira a korábbi közönség mellett azokat a fiatalokat és külföldi turistákat is várják a szervezők, akik a zsidó kultúra rajongóivá válhatnak. A szervezők meggyőződése, hogy a művészeti produkciók a hagyományok tovább élését segítik, amely része a magyar, az európai és az egyetemes kultúrának is.

A ZSIMÜ a saját produkciói mellett idén néhány „külsős” program ajánlását is felvállalta. Olyan művészeti produkciókat, amelyek beleillenek a ZSIMÜ tematikájába,  mint pl. A Polgár lányok c. dokumentumfilm bemutatója, amelynek rendezője: Yossi Aviram (Izrael).

A ZsiMü idei programját bemutató sajtóeseményt megtisztelte jelenlétével Izrael Állam magyarországi nagykövete, Yossi Amrani, aki méltatta a Zsidó Művészeti Napok misszióját, mert rendkívül fontosnak tartja az országok és népek közötti párbeszédet, egymás kultúrájának megismerését. Ahogy fogalmazott, a ZSIMÜ ezt a hidat építi és fejleszti a művészetek által.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a sajtóeseményen hangsúlyozta, hogy Erzsébetváros történelme és jelene, szorosan összefonódik a zsidósággal, ezért az önkormányzat már az első évben támogatta a Zsidó Művészeti Napok megvalósulását, amely a művészeti események sorában kimagasló színvonalú.  

A Zsidó Művészeti Napok együttműködő partnere az Izraeli Nagykövetség és az Izraeli Kulturális Intézet

 

A 2017. május 6-14. között látható programokról részletes információ:

www.zsidomuveszetinapok.hu