Az idei Purim

Kedves Barátaink!

A Purim idén nem igazán kínál örömet számunkra.
Csak néhány nap, és fájdalommal emlékezhetünk 1944. március 19-ére, amikor – még az Alaptörvény hivatkozása szerint is, a többség odadobta zsidó testvéreinket a német megszállóknak. Az őket segítőkről nem is szólva.

1990. március 19-én a romániai magyar kisebbségnek kellett elszenvednie a marosvásárhelyi pogromot, pedig mindnyájan hittek egy demokráciát hozó forradalomban.

Mi magunk több alkalommal is személyesen tettünk tanúbizonyságot az ukrajnai, kárpátaljai magyar és zsidó közösségek együttélése mellett, és tevőlegesen is hozzájárultunk kulturális örökségük ápolásához. Most azt kell megérnünk, hogy az ott élő magyarok és zsidók egyaránt menekülni kényszerülnek egy olyan háború elől, amit az emberiség már teljesen elképzelhetetlennek tartott.
Csak reménykedni tudunk abban, hogy az idei március 19-ike nem egy újabb tragédia beteljesülése, hanem a józan belátás és a békét közelebb hozó kibontakozás napja lesz.

A pusztítást, az áldozatokat azonban semmiképpen nem tudjuk és nem engedhetjük elfelejteni.
Az idei Purim az együttérzésé és a szolidaritásé. De ahogy a kijevi óvóhelyeken a zene, a dal is a túlélést és reményt jelenti, nekünk is ezt jelentse.

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület