Lezajlott az Üres Padok konferencia

Sikeresen lezajlott az Üres Padok konferencia a Holokauszt Emlékközpontban 2018. június 7-én és 8-án.

Az esemény első napján Kirschner Péter, a Mazsike elnöke, és Darin Scott Christensen, az Amerikai Nagykövetség képviselőjének nyitóbeszédeit követően szakmai előadások és projektbemutatók követték.

Előadást tartottak: Prof. Dr. Szita Szabolcs, a HDKE igazgatója, Czingel Szilvia, a Centropa kutatója, Miklósi László, a Történelemtanárok Egylete, Csonka Laura, a Magyar Nemzeti Levéltár történésze, Szunyogh Szabolcs, történész, Szőnyi Andrea, a Zachor Alapítvány igazgatója, Félix Anikó, a Tom Lantos Intézet projekt menagere, Alfred Lang és Michael Schreiber, a Burgenlandi Kutatótársaság részéről.

A konferencián két kiállítás is bemutatásra került: egyrészt néhány panel a burgenlandi résztvevők Zsidó sorsok a közös határon című iskolai projektjéből, másrészt a Centropa a HDKE együttműkődésével elkészített vándorkiállítása (Történetek egy családi albumból) megtekinthető volt.

A program második napján a diákoknak vezetett sétát tartott Csonka Laura történész az ELTE Bölcsészkarának  II. világháborús emlékművéről, majd tematikus sétán és foglalkozáson vettek részt a Haver Alapítvánnyal. A tanárok pedig a Centropa képzésén vettek részt.