Tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeumban 

A Szépművészeti Múzeum és a Mazsike új közös együttműködésének első alkalma egy ingyenes tárlatvezetés a Hantai/Klee. Egy másik absztrakció című kamarakiállításon. Aki szeretne részt venni az eseményen, regisztráljon az info@mazsike.hu címen. A vezetést Lovass Dóra művészettörténész tartja.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Időpont: december 13-án 15 órakor
Regisztráció: info@mazsike.hu

 

Hantai Simon születésének századik évfordulóját 2022. december 7-én a budapesti Szépművészeti Múzeum kamarakiállítással ünnepli meg. A Biatorbágyról elszármazott nagy európai mester és családja 2016-ban nyolc festményt ajándékozott a múzeumnak. A tervezett kamarakiállítás bemutatja ezt a nagyvonalú, az életmű valamennyi állomását tükröző adományt, valamint az első párizsi évek inspirációs forrásait is vizsgálja.

Hantai 1948 és 1952 között rendkívül újító módon nyúlt az európai modernista hagyományhoz. Az amerikai absztrakt expresszionista, késői szürrealista és colour-field festőkhöz hasonlóan a magyar származású alkotó festészetét is erősen inspirálta Paul Klee művészete.

Klee, Miró és mások tanulmányozása nélkül Hantai Simon nem válhatott volna azzá a világhírű alkotóvá, akivé később, pliage-festményeinek elkészítésével vált. Klee szellemi öröksége, sajátos formavilága Hantai érett művein is csöndesen megbúvik, tápláló, tiszta forrásként.