Spárga finoman

(Rubin Eszter írása és receptje)

A spárga nálam a késő tavasz és a kora nyár legnagyobb kedvence. Már hónapok óta várom a spárgaszezont, odavagyok érte minden formájában. Jó ideje leszoktam a fehér spárga idegtépő pucolásáról, úgyhogy nekem a spárga a zöld spárgát jelenti.

Ezzel könnyű dolgunk van, csak le kell vágni az alsó 5 cm-t a végéről, más előkészítést nem igényel. Megsüthetjük a spárgasípokat oliva olajon, vagy egy magas, kis átmérőjű fazékban pár perc alatt,  forró vízben roppanósra főzhetjük.

Nekem van egy speciális spárgafőző  edényem, amelyben egy külön rácsos részbe helyezem a spárgát állítva, úgy hogy a fejek kilógnak a vízből. De ennek hiányában is kiváló spárgát készíthetünk, csak ügyeljünk, hogy ne főzzük szét. Idén az alábbi szószt ajánlom hozzá:

Hozzávalók 3 személyre:

2 csomag spárga
2 keménytojás
kis fej lilahagyma
1 csokor petrezselyem
10 dkg vaj
fél citrom leve
só, bors

A tojást, a hagymát, a petrezselymet apróra vágjuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, citromlével, sóval, borssal,  és a roppanósra főzött, forró spárgára szedjük.

Tálalhatjuk köretként, vagy petrezselymes krumplival könnyű vacsorának, de simán magában is mártogathatjuk szószba. Két csomag spárgával három személyes adag.