Pészahra: Gluténmentes maceszgombóc

(Rubin Eszter írása és receptje)

Sok gyerekkori emlék fűz a maceszgombóchoz, amit akkoriban egyáltalán nem szerettem. És legfőképpen nem értettem, hogy a családi idősebb tagjai mit esznek rajta. Most viszont, ha főzés közben megérzem a gyömbér és a szerecsendió illatát, nosztalgikus érzések töltenek el. 

Látom magam előtt, amint nagyszüleimmel sétálunk a Visegrádi utcán a Csanády utca felé, a sarkon álló házba, ahol nagyanyám egyetlen megmaradt rokonai laktak, a Holczerék. Persze nem volt kedve menni, egyre lassabban lépegettem, nagyapám folyton rám szólt, hogy ne húzasd magad. Ma már szívesen mennék, de nincs kihez.

Viszont újabban egyre gyakrabban főzök maceszgombócot, és most elárulom, hogy macesz nélkül is lehet csinálni. Ha fontos, hogy gluténmentes legye, a maceszlapot helyettesíthetjük puffasztott rizslappal, a maceszlisztet pedig csicseriborsó-liszttel, és pont olyan lesz, mint a hagyományos. Senki meg nem mondja, hogy nem igazi.

Hozzávalók:

8 puffasztott rizslap
12 dkg csicseriborsó-liszt
4 tojás
1/2 csokor petrezselyem
1 evőkanál libazsír
só, bors, gyömbér, szerecsendió

A rizslapokat pár percre beáztattam, kinyomkodtam, majd összedolgoztam a többi hozzávalóval. A szerecsendiót és a gyömbért nagyon szeretjük, ezért bőven adagoltam.

Hűtőben fél órát állni hagytam, majd lobogva forró, sós vízben 20 perc alatt megfőztem. 18 gombóc lett ebből az adagból. Szerintem tyúkleveshez a legfinomabb, és ahogy megkóstolom, az az érzésem támad, hogy a gombócomnak Újlipótváros-íze van.