Retikül Irodalmi Szalon, évadzáró: Nicole Krauss: A szerelem története

„Élt egyszer egy fiú, aki szeretett egy lányt, akinek a nevetése olyan kérdés volt, hogy a fiú egész életében kereste volna rá a választ. … Megígérte a lánynak, hogy soha nem fog mást szeretni… Később – amikor olyan dolgok történtek, amit el sem tudtak volna képzelni – a lány azt írta levélben: Mikor tanulod már meg, hogy nincs külön szó mindenre?”

A szerelem történetében egy rég elvesztett könyv felbukkan, hogy titokzatos módon összekapcsolja egy öregember és egy tizenéves kislány sorsát.

Leo Gursky hetven évvel ezelőtt egy lengyel kisvárosban beleszeretett egy lányba és megírta A szerelem történetét. A könyv, bár nem tud róla, túlélte a háborús időket, mesés helyzeteket, nagy szerelmeket idézett elő. Alma Singer, a tizennégy éves New York-i kislány épp a regény főhőséről kapta nevét, s egy napon nekiindul, hogy felkutassa névadóját, és jóra fordítsa családja sorsát. E sorsok találkozása A szerelem története – örömmel és fájdalommal, sírással és nevetéssel átszőtt mese.

Retikül Irodalmi Szalonunk évadzáró estje Nicole Krauss: A szerelem története című, most különösen aktuális, nagyszerű regénye köré épül.

A szerző, Nicole Kruass, negyvenes éveinek elején jár, törékeny, halk szavú, mégis határozott és erős nő. A kortárs amerikai szépirodalom egyik wunderkindjének tartják, férjével, Jonathan Safran Foer-ral együtt. Mindketten zsidó családból származnak, európai Holokauszt-túlélők leszármazottai. Második regényét, A szerelem történetét elkapkodták a boltokból. A Könyvfesztiválra jelenik meg a magyar fordítás második kiadása a Magvető gondozásában. Szinte ezzel egyidőben kerül a mozikba a regény alapján készült film, Radu Mihaeilanu (Életvonat) rendezésében.

Többek között ezek az események adják aktualitását évadzáró Retikül Irodalmi Szalonunk témaválasztásának.

A május 25-i előadáson Nicole Krauss A szerelem története című regénye elevenedik meg, Takáts Andrea színésznő előadásában. Közreműködik Vázsonyi János (szaxofon) és Kardos Dániel (gitár).

Időpont: 2017. május 25., csütörtök, 19:00 óra

Helyszín: RS9 – Vallai Kert (1075 Budapest, Rumbach S. u. 9.)

Jegyár: 1500,- Ft, érvényes Mazsike-kártyával 1200,- Ft.

Regisztráció és jegyfoglalás: mazsike@gmail.com

Az e-mailben lefoglalt jegyek a helyszínen, az előadás előtt átvehetők. Előzetes jegyvásárlás a helyszínen. az RS9 Színház jegyirodájában.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!