Mazsike-kártyával 50% kedvezmény az RS9 Színház OFF-fesztiváljára! (2017.04.28-30.)

RS9 OFF FESZTIVÁL 2017.04.28-29-30.
RS9 Színház, 1075 Budapest, Rumbach S. u. 9.

Április végén rendezi meg az RS9 Színház az II. RS9 OFF független színházi fesztivált melynek keretében 13 társulat mutatkozik be.

Helyszínek:
Vallai Kert [VK] – Bp., Rumbach S. u. 10.
Színházterem [SZ] – Bp., Rumbach S. u. 9.

Áttekintő összefoglaló:

1. NAP – 2017. április 28., péntek

20:00 – MEGNYITÓ

21:00 – Esumi és Asao (45p) #2, A Ziggurat Project előadása

2. NAP – 2017. április 29., szombat

11:00 – GÓLEMESE – avagy így ment a rabbi hohmecolni! (60p) #3. A Gólem Színház és a Szamárfül Projekt közös előadás

12:30 – Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése (75p) #4  A MASZK Egyesület (Szeged) előadása

15:00 – KIRKÉ – AVAGY KALANDOZÁSOK A DISZNÓÓLBAN (100p) #5 A Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár koprodukciója

18:00 – Felhőjárók (25p) #6 A Sérültekért Alapítvány előadása

19:30 – Tiszta vicc (75p) #7 Előadja: Utolsó vonal

20:30 – Merre tartasz, Ember? (2x75p) #8 Jaross Viktória társulatának elődása

3. NAP – 2017. április 30., vasárnap

11:00 – Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára (100p) #9  A Metanoia Artopédia előadása

15:00 – Terápia (90p) #10 Az Egy&Más Vándorszínház előadása

17:00 – Az Ügyelő (50p) #11 AppArt – MáSzínház

18:00 – UN – DEAD (60p) #12 Barboncás Társulat előadása

19:00 – Kövek a Zsebben (110p) #13 A Manna kulturális egyesület/ Másik csoport előadása

Az előadások után beszélgetés a látott darabokról, Lőkös Ildikó dramaturg vezetésével. A belépés ingyenes.

Bővebb információ az egyes darabokról: 

1. NAP – 2017. április 28., péntek

20:00 – MEGNYITÓ [SZ]

21:00 – Esumi és Asao |[VK] (45p) #2

A Ziggurat Project előadása

A Ziggurat Project célkitűzése alapvetően tér-specifikus előadások létrehozása különböző művészeti ágak szerves vegyítésével. Ennek megfelelően, Acsai Roland Bárka-, Radnóti- és Zelk Zoltán-díjas drámaíró, író, költő, műfordító modern nó-dráma imitációját egy összművészeti alkotás formájában dolgozzuk fel. Kezdetekben a nó-drámákat szabadtéren játszották, később kerültek csak a speciálisan erre a célra létrehozott, sajátos színházi terekbe. Mi sem csupán hagyományos teátrumi térben gondolkodunk, a darabot a későbbiekben szeretnénk más, semleges, üres térben is játszani.  Kísérletünk többek közt kiterjed e két hagyomány (színházi és nem színházi tér) felelevenítésére, újragondolására.

Az előadás munkacíme megegyezik a Roland által írt nó-dráma eredeti címével: Esumi és Asao. A darab szellemiségét, látványvilágát, eszközhasználatát, zeneiségét tekintve erősen merít a japán kultúrából, művészeti ágakból, színházi, zenei és tánc formákból (harcművészet, zen filozófia, a nó-dráma hagyománya) oly módon, hogy mozgásrendszerében, képi világában letisztult alkotás jöjjön létre, ami lineáris módon követi a dráma szerkezetét.

Az előadás kísérletet tesz arra, hogy a japán hagyományokat mi módon vagyunk képesek magyarként befogadni, újraértelmezni, és saját színházi nyelvezetünkön keresztül kifejezni. Nagyon fontosnak tartjuk a próbafolyamatot megelőző kutatási fázist, ami a japán mozgás és zenei világ elmélyült tanulmányozásából áll. Nem reprodukálni szeretnénk a keleti világ hagyományait, hanem az elsajátított ismeretekkel dolgozva egy, az előadók ezen tapasztalataiból leszűrt belső élményein alapuló előadás létrehozását tűztük ki célul.

Rendezte: Kalmár Ákos

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-esumi-es-asao-78428

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

2. NAP – 2017. április 29., szombat

11:00 – GÓLEMESE – avagy így ment a rabbi hohmecolni! | [VK] (60p) #3

A Gólem Színház és a Szamárfül Projekt közös előadás

Hogyan kerül egy történetbe egy fél takaró, egy gránátalma magja, Salamon király, egy méhecske és az igazság mécsese? A rabbi elmeséli miközben életet próbál lehelni a mese erejével a Gólembe! Sikerni fog neki vagy sem? Ha a közönség is segít akkor bármi megtörténhet! Az előadás a Gólem legenda által keretezve négy közismert zsidó népmesét dolgoz fel, melyeket a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Zsidó népmesék című kötetből válogattunk, a könyv szerkesztőjének, Bán Lindának szakértő segítségével.

A rabbi elhatározza, hogy teremt egy lényt, hogy segítse az embereket a mindennapi boldogulásban. Agyagból és sárból megalkotja, és elnevezi Gólemnek. Hogy életet leheljen belé, esténként történeteket mesél neki az emberekről. Ebben az előadásunkban négy zsidó mesét gyűjtöttünk egy csokorba, amik remekül példázzák a zsidó gondolkodás és kultúra sajátosságait, tradícióit. Tesszük ezt persze mai köntösbe ágyazva, élő zenével színesítve.

Rendező: Schmied Zoltán

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-golemese-avagy-igy-ment-a-rabbi-hohmecolni-78429

 Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

12:30 – Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése | [SZ] (75p) #4 

A MASZK Egyesület (Szeged) előadása

Brecht 1941-ben, Finnországban újraírja Hitler felemelkedését a zöldségkereskedőket sakkban tartó gengsztervezér történetében. Németországot Chicago, Ausztriát Cicero, Hindenburgot Dogsborough, a Reichstagot egy zöldségraktár, Röhmöt Roma, Dollfusst Dullfeet szerepében mutatja fel, sőt a félreértések elkerülése végett a jeleneteket frappáns feliratokkal zárja, amelyek a náci berendezkedés stációit elevenítik fel.
A történelmi apropó ma már iskolai tananyag, az alkotók fiatalok – ideális célközönség tehát a középiskolás, illetve a fiatal felnőtt korosztály. De az előadás nem kizárólag őket célozza, hiszen a gengszter-történet hátterét adó korrupció, a gazdasági válság, a félelemkeltés a 21. században is jelen van, és a drámán keresztül lehetőség nyílik megvizsgálni azt is, milyen felelőssége van az egyénnek és a közösségnek egy-egy Arturo Ui felemelkedésében.
Brecht még ma is látni, kételkedni és gondolkodni tanít, és cselekvésre szólít fel.

Rendező: Nagy Márk e.h

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-bertolt-brecht-arturo-ui-feltartoztathato-felemelkedese-78430

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

15:00 – KIRKÉ – AVAGY KALANDOZÁSOK A DISZNÓÓLBAN | [VK] (100p) #5

A Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár koprodukciója

Az Odüsszeiában fontos állomás Kirké szigete, ahol a nagy hatalmú mágusnő Odüsszeusz társait disznóvá változtatja. Főhősünk isteni segítséggel megmenekül a bajtól, miután Hermésztől ellenszert kap a varázslatra. Azonban hogy társait is visszaváltoztassa, együtt kell hálnia Kirkével, s ez az éjszaka olyan jól sikerül, hogy a görög hajósok még egy kerek évet töltenek a szigeten, az élvezetek mámorában.

Mi történne azonban egy istenektől elhagyott világban, ahol nincs segítség, nincs beavatkozás és nincs ellenszer? Mi történne, ha Odüsszeusz is disznóvá változna, és örök életükre Kirké szigetén ragadnának? Van-e visszaút a disznólétből? Meg lehet-e menteni magunkat és a társakat? S mi ennek az ára? Egyáltalán van-e értelme ezzel próbálkozni, vagy jó nekünk a disznóólban?

Az előadás a mai és az archaikus kor közötti pszichológiai párhuzamot és perspektíva-váltást mutatja be. Kirkét a 21. században Homérosz kuplerájában találjuk örömlányként, ahová megérkezik a politikus Odüsszeusz. A mai történet rétegei alól azonban átszivárog és átfénylik egy mitikus és tudattalan mágikus világ, ahonnan a kirkéi varázs sorsalakító erőként tör fel.

Írta és rendezte: Formanek Csaba

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-kirke-avagy-kalandozasok-a-disznoolban-78431

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

18:00 – Felhőjárók | [VK] (25p) #6

A Sérültekért Alapítvány előadása

A Felhőjárók alapvető érzéseket közvetítenek a mozdulatok és gesztusok erejével. A rövid etüdök, koreográfiák a szeretetről, kirekesztésről, barátságról, magányról, szerelemről, bánatról, elfogadásról szólnak. Különlegességük abban rejlik, hogy a fellépők önmagukat adva, felvállalják érzéseiket, őszinte, hiteles az előadásuk. Arra tanítanak, hogy mi is bátran merjük kifejezni érzéseinket. A Felhőjárók műsorával nem szánalmat kívánunk ébreszteni, a figyelmet akarjuk felhívni rájuk.

Koreográfus: Rédli Éva és Szélpál Eszter

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-felhojarok-78432

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

19:30 – Tiszta vicc | [SZ] (75p) #7

Előadja: Utolsó vonal

A produkció fontos jellemzője, hogy a kor aktuális problémaira keresi a színházművészet kereteiben megfogalmazható reakciókat. Szereplői modern emberek, a mai kor kihívásaival szembenéző, azokkal küszködő, győztesen vagy vesztesen kikerülő személyiségek. A család, a hivatás, a párkapcsolat, a szerelem problémái, a betegséggel való szembenézés, a megfelelő életvitel vagy éppen az aktuális feladat megtalálása mind fontos elemei ennek a színdarabnak. Az összetett, izgalmas karakterek megformálása, valamit a történet kibontása komoly feladatot adott a színészek száméra. További fontos szempont volt, hogy négy igazán remek női szerep található a műben.

Rend.: Felhőfi. Kiss László

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-tiszta-vicc-78433

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

20:30 – Merre tartasz, Ember? | [VK] (2x75p) #8

Jaross Viktória társulatának elődása

A címben szereplő kérdés időszerűbb, mint valaha. A zenés-táncos, álmokkal, víziókkal és valósággal teli darabban a csalódott, másokat hibáztató, önsajnálatba merülő Embert Szepes Mária szelleme vezeti befelé-felfelé. A főszereplő újraéli élete fontos állomásait, szembesül saját hibáival és tévedéseivel, és az önismeret, a szellemi fejlődés útját járva rádöbben, hogy csak önnönmagán keresztül juthat ki az önmaga emelte falak közül, a saját belső börtönéből. Bár a téma nagyon is komoly, a darab nem nélkülözi a humort és a vidámságot, miközben a nézők saját élethelyzeteikkel találhatják magukat szembe.

Író – rendező – koreográfus: Jaross Viktória

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-merre-tartasz-ember-78434

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

3. NAP – 2017. április 30., vasárnap

11:00 – Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára | [SZ] (100p) #9

A Metanoia Artopédia előadása

A szegedi Metanoia Artopédia színház Jég-doktrinák – variációk a náci retorikára című előadása kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben.
Az előadás a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká, vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket. Az előadás szövegkönyve a szélesen értelmezett kordokumentumok sajátos kollázsa: szerepelnek benne idézetek a túlélők emlékirataiból (Dr. Nyiszli Miklós, Victor Klemperer, Ovics Perla) is, de zömmel az elkövetőknek, a népirtás német és magyar felelőseinek (Hitler, Himmler, Eichmann, Endre László, Horthy Miklós, Szabó Dezső, stb.) beszédeire, nyilatkozataira alapoz, illetve a 30-as, 40-es évek náci szövegei mellé, közé helyezi napjaink szélsőjobboldali megnyilvánulásait, a blogok, internetes fórumok névtelen szereplőinek kommentjeit és egyes mai közszereplők nyilatkozatait.

Rendező/Látvány: Perovics Zoltán

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-jeg-doktrinak-variaciok-a-naci-retorikara-78435

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

15:00 – Terápia | [SZ] (90p) #10

Az Egy&Más Vándorszínház előadása

„Közvélemény kutatásunk eredményeképpen mi már tudjuk, hogy:

A nők: Kevésbé büdösek. Mindig soványabbak akarnak lenni. Ügyetlenek, de ettől olyan aranyosak. Mindig sokkal hosszabban készülődnek, mielőtt elmennek otthonról. Inkább maguknak akarnak tetszeni, mint a partnereiknek. Jobban szeretnek flörtölni. Egy percen belül tudják szeretni és utálni ugyanazt a személyt. A fejükben vagy hatalmas a káosz, amit rendben tudnak valahogy tartani, vagy csak úgy tesznek, mintha rendben lennének, miközben hatalmas bennük a káosz. Jobban tudnak mosogatni és főzni is. Több édességet esznek, és aztán panaszkodnak, hogy nagy a seggük. Mindig háromszor annyi ruhát pakolnak egy utazáshoz, mint amennyire szükségük van. Szeretnek látszólag jóban lenni a konkurenciával. Nehezebben fogadják a kritikát. Szeretnek magassakrút hordani, és aztán panaszkodni, hogy fáj a lábuk. Elvárják, hogy minden nap bizonyítsd nekik a szerelmedet. A nőknek tetszik az, ha tetszenek nekik nem tetsző fiúknak, de leszarják, kivéve, ha felbukkan egy rivális csaj, mert akkor azonnal ráhajtanak.

A férfiak: Mintha nem lennének tisztában az érzelmi világukkal. Élvezik, ha a lányoknak kipirul az arcuk a borostától csókolódzás után. Rendetlenek. Gerinctelenebbek. Pletykásak. Felszínesek. Lelkiismeretfurdalásmentesebbek. Figyelmetlenebbek a vezetésben. Gyávák. Önállótlanok. Melegebb a kezük, és olyan szép a hangjuk orgazmuskor.”

Rendezte: Mess Attila

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-terapia-78436

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

17:00 – Az Ügyelő | [VK] (50p) #11

AppArt – MáSzínház

„Szerintem mindnyájunknak megadatott a lehetőség. Neked nem? Csend. Tőlem kifejezetten segítséget kért, igen.” A MáSzínház társulata 2015-ben hozta létre első integrációs osztályterem-színházi előadását, Az ügyelőt, amelyben 4 értelmi sérült színész együtt játsszik 4 ép értelmű színésszel. Egy szerencsejáték-függő fiú történetén keresztül a felelősségvállalás témájáról gondolkodunk, miközben nem támasztjuk a nézővel szemben azt a képtelen elvárást, hogy olyan szemmel nézze az előadást, mintha a játszók között nem lennének fogyatékkal élő emberek – csupán fogadja el, hogy őket is a színpadon látja.

Rendezte: Bakonyvári L. Ágnes

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-az-ugyelo-78437

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

18:00 – UN – DEAD | [SZ] (60p) #12

A Barboncás Társulat előadása

Lugosi Bélának külön fejezete van az egyetemes filmtörténetben, ő a földkerekség legismertebb magyar művésze három millió  Google és ötmillió Yahoo találattal, s nem mellesleg halhatatlan.

Karinthy Gábor sírversének utolsó két sora a kiindulópontja előadásunknak: „A hátán hordta koporsóját, megbotlott és belefeküdt”

Az UN- DEAD című előadás különböző bábtechnikák segítségével idézi meg a 60 éve elhunyt Lugosit. A „haláli színjáték” kilenc  animált képben mutatja meg a színész életét, ill. a manipulátor/ bábmozgató – mint halál – hántja le szerepeit a megidézett figurának.

Ez a „halott mosó”, élet és halál ura tisztítja le társadalmi, művészi, emberi szerepeiből a halott Lugosit, hogy megnézze, mi marad alatta.

Lugosi bármennyire tehetséges színész volt, mégis a nagy amerikai álom által rárakódott szerepben – Drakula gróf – ismeri mindenki, ebbe a koporsóba botlott bele, és ott is maradt. Így lett belőle UN – DEAD.

Ötlet, játssza, rendező: Kiss Ágnes

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-un-dead-78438

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

19:00 – Kövek a Zsebben | [VK] (110p) #13

A Manna kulturális egyesület/ Másik csoport előadása

Marie Jones 1996-ban íródott díjnyertes sikerdarabja, egy hollywoodi filmforgatás kulisszái mögé kalauzol minket egy írországi kisvárosba, Kerrybe.
Charlie és Jake a két statiszta együtt próbálja meg túlélni a forgatás nehézségeit, a filmsztárok olykor elviselhetetlen allűrjeit, a kisváros emblematikus „őslakosait”, és közösen keresik a kiutat Kerryből egy jobb életbe, és ehhez saját filmjük elkészítését választják eszközül.
A darab különlegessége, hogy minden szereplőt a két statiszta kelt életre. Olykor másodpercenként váltva ugranak egyik szerepből a másikba: a hollywoodi primadonnától a kocsmáros Bridget-ig, az elviselhetetlen filmrendezőtől a tapasztalt Mickey bácsiig – így mesélve el saját történetüket.

Előadják Jászberényi Gábor / Gulyás Hermann Sándor

Jegyvásárlás:

http://rs9.jegy.hu/program/rs9-off-kovek-a-zsebben-78439

Mazsike-kártyára 50% kedvezmény! A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.

MINDEN ESTE

Az előadások után szeretettel várjuk  a közönséget egy közös beszélgetésre a látott darabokról, Lőkös Ildikó dramaturg vezetésével. A belépés ingyenes.

ZSŰRI

Lábán Katalin – rendező, az RS9 Színház igazgatója
Németh Ákos – Író, drámaíró
Puskás Panni – Kritikus

DÍJAK:

I.díj 500.000 Ft /
II. díj 250.000 Ft
III. díj 150.000 Ft

Közönségdíj: 100.000 Ft

A KÖZÖNSÉG IS SZAVAZ

Fesztiválunkon a közönség szavazata is számít! Minden kedves nézőnknek lehetősége van a kedvenc produkcióját hozzájuttatni a 100 000 Ft-al járó díjhoz, mindössze annyit kell tennie, hogy a jegye hátuljára felírja a kedvenc előadásának sorszámát és bedobja a szavazóurnába.

JEGYÁR: Minden előadásra egységesen 2000 Ft. 2017-re érvényes Mazsike Kulturális Kártya bemutatásával 50% kedvezmény!

A kedvezmény személyes jegyváltáskor vehető igénybe. Lehetőség van a jegy@rs9.hu címre írt e-maillel jegyet foglalni és ebben jelezni a kártyás kedvezmény igénybe vételének kérését.