Kulturális időutazás Andalúziába – Peremiczky Szilvia előadása

KULTURÁLIS IDŐUTAZÁS ANDALÚZIÁBA

A zsidó kultúra aranykora – Peremiczky Szilvia előadása

A 10. század és 1492 közötti időszak hispániai zsidó kultúrája joggal tekinthető a zsidó kultúra aranykorának. A filozófia mellett virágoztak a szépirodalom különböző műfajai, mindenekelőtt a költészet területén születtek kiemelkedő alkotások. Ezt a művészi intenzitást és esztétikai színvonalat évszázadokig nem tudta utolérni vagy meghaladni a zsidó irodalom.

Az arab uralom alatt az arab nyelv számított presztízsnyelvnek, így a filozófia és a próza nyelvének. A költészet nyelve azonban a héber volt.

A zsidó filozófiára a legnagyobb hatást a hagyományos zsidó bölcselet mellett a görög arisztotelészi és platonikus filozófia, illetve annak arab értelmezései gyakorolták. A kor jelentős zsidó gondolkodói nagy hatással voltak a skolasztikára, és ezáltal a későbbi nyugati gondolkodásra is.

A korabeli zsidó irodalomra a bibliai költészet mellett főleg az arab líra volt befolyással. Kisebb mértékben bár, de a helyi folklór, valamint az ekkor kibontakozó trubadúrköltészet is az alkotók ihlető forrásaként szolgáltak.

A zsidó kultúra ezen jelentős, de talán kevésbé közismert korába kalauzoljuk el az érdeklődőket előadásunk keretében.

Virtuális utazásra indulunk a középkori spanyol zsidó kulturális élet főbb színtereire, elsősorban Córdobába és Granadába, de említésre kerül Málaga és Merida is. Ismert és kevéssé ismert alkotók: költők, filozófusok, mecénások életével és munkásságával ismerkedünk meg. Ízelítőül néhány név: Maimonides, Jehuda Halevi, Slomo ibn Gabirol, Mose ibn Ezra, Abraham ibn Daud, Samuel Hanagid, és még sokan mások.

IDŐPONT: 2017. 05.29., hétfő, 18:00 óra

HELYSZÍN: Budapest Pont rendezvényterem, 1053 Budapest, Királyi Pál u. 18. (Bejárat az utcáról nyíló helyiségből)

BELÉPŐJEGY: 2017-re érvényes Mazsike-kártyával 800,- Ft, anélkül 1.000,- Ft

Előzetes regisztráció és jegyrendelés: mazsike@gmail.com

Ibn Gabirol szobra


Jehuda Halevi


A córdobai Nagymecset (Mezquita)