Mazsike Séták Bp150 – A gondolat erejével: Kornai János nyomában

Időpont: 2023. március 26. vasárnap 10.00
Találkozó
: a József Attila szobornál (id. Antall József rkp., az Országház épületének déli oldalán, a szobor új helyén, azaz „A Dunánál”, ahol József Attila a Duna-part lépcsőin ülve szemléli a folyót)
Jegyár: 3500 Ft, Mazsike tagoknak: 2500 Ft (Sétadíj fizetése a helyszínen készpénzzel)
Regisztrációhttps://forms.gle/pFWURVVV4vq6hhrx5
A séta hossza kb 2 óra
Sétavezető: Deme Zoltán

 

A sétán Kornai János életútját követjük végig, kitérve a fontosabb életeseményekre, sorsfordulókra, szellemi fejlődése szakaszaira és személyes értékválasztásaira.
Megtudjuk, hogy a vészkorszak túlélését követően hithű kommunistává, hivatásos pártmunkássá, majd propaganda újságíróvá lett Kornai miként szakított végül a marxizmussal és a párttal, mit tett az 56-os forradalom sűrű napjaiban, majd hogyan lett világszerte elismert közgazdász, harvardi professzor és akadémikus az a Kornai, akinek legmagasabbb iskolai végzettsége az érettségi volt. Kiderül az is, hogy milyen szerepet játszott Kornai a magyarországi rendszerváltás előkészítésében.
Közben persze folyton elkalandozunk, így előkerülnek az 50-es évek viccei, vagy a sorok között olvasás tudománya, meg az is, hogy kivel sikerült Kornainak elintéztetnie, hogy bekössék hozzájuk a telefont.
És miért mondjuk, hogy „elment kályhacsövet kapni” (ahelyett, hogy „kályhacsövet venni”)?
És végül: miért énekelte Zorán, hogy „Langyos a sör, de nekünk így is jó”?