Színházi világnap

MÁRCIUS 27-ÉN A SZÍNHÁZI VILÁGNAPON ESTE MINDEN SZÍNHÁZBAN SAMIHA AYOUB EGYIPTOMI SZÍNÉSZNŐ ÜZENETÉT OLVASTÁK FEL.

Bevezetésként a nagy úttörő, Konsztantyin Sztanyiszlavszkij szavait idézte: „Soha ne gyere be a színházba sáros lábbal. A port és a koszt hagyd kint. Az aggodalmaid, civakodásaid, kicsinyes nehézségeid, mindent, ami tönkreteszi az életed és elvonja a figyelmed a művészetedről – tedd le az ajtóban.”

Nemcsak azért írom ma ezt az üzenetet, hogy üzenjek, vagy hogy megünnepeljük minden művészetek atyját, a színházat a mai világnapján. Inkább arra hívlak titeket, hogy álljunk össze mindannyian, kéz a kézben és vállvetve, engedjük szabadjára a hangunkat, ahogy a színpadon szoktuk, hogy felébresszük a
világ lelkiismeretét és megkeressük magunkban az ember elveszett lényegét. A szabad, toleráns, szerető, együttérző, gyengéd és elfogadó embert. Utasítsuk el a brutalitás, a rasszizmus, a véres konfliktusok, az egyoldalú gondolkodás és szélsőségesség aljas képeit. Az ember évezredek óta jár ezen a földön, ez alatt az ég alatt, és ez így lesz ezután is. Szóval húzzátok ki a lábát a háborúk és véres konfliktusok sarából és kérjétek meg, hogy hagyja ezeket az ajtón kívül. Talán az emberiesség, amit most elhomályosítanak a kétségek, egyszer majd megint olyan kategorikus bizonyossággá válik, amitől büszkék lehetünk emberi mivoltunkra, és arra, hogy egymás rokonai vagyunk az emberiségben.

A Színházi Világnapon külön köszöntjük azokat az alkotókat, színházcsinálókat, akik tevékenységükkel kiérdemelték a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület díjait:

 a Retikül stábja
o Takáts Andrea
o Kardos Dániel

 a Gólem Színház Társulata
 Jávori Ferenc
 Kalmár Tibor
 Sándor Anna a Spinoza Színház vezetője
 Spíró György
 Szinetár Miklós
 Balla Margit
 Havas Judit
 Klein Judit
 Nagy Anna
 Bálint András

ŐKET IS ÜNNEPELJÜK MA!