KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2017

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Közhasznúsági jelentése

 

  1. ÉVI TEVÉKENYSÉGÜNK

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 1988-ban alakult a rendszerváltás első zsidó kulturális társadalmi szervezeteként, amely a kulturális hagyományok megőrzését, a zsidó örökség ápolását tűzte ki céljául, nem pedig vallási szervezetként definiálja magát. Feladatunknak érezzük, hogy programjainkkal hidat képezzünk a nem-zsidó és zsidó emberek között. Párbeszédet kívánunk folytatni a civil társadalom erősítése érdekében a társadalom minél szélesebb rétegeivel. A rendezvényeink és programjaink iránt érdeklődők egyre növekvő száma azt mutatja, hogy munkánkra szükség van, számítanak ránk.

 

Kiadjuk a Szombat folyóiratot évente 10 alkalommal

 

A Szombat munkatársainak kezdettől fogva céljuk, hogy a zsidók tájékozatlanságát és a zsidókkal kapcsolatos tájékozatlanságot eloszlassák. Nem csupán arra törekszenek, hogy a zsidó közösséget bemutassák, de arra is, hogy megmutassák, milyennek látszanak Magyarország és a nagyvilág egyes eseményei zsidó szemmel. Igyekszik a zsidóság minden irányzatát bemutatni a zsidó élet fő centrumaitól elszakadt magyarországi zsidó közösségnek, és nyitott a zsidóság valamennyi irányzata és a zsidóság iránt érdeklődő nem-zsidó közönség számára is. A Szombat folyóirat országosan elérhető: megvásárolható, megrendelhető, valamint előfizethető.

 

Beszámoló kiemelkedő programjainkról 2017-ben

 

Alapszabályunk rögzíti, hogy egyesületünk közhasznú tevékenységet folytat a magyar zsidó kultúra területén, és ezen túlmenően tevékenységünket a különböző népcsoportok, kisebbségek és felekezetek közötti párbeszédre is kibővítjük, hogy megismertessük és megismerjük egymás kultúráját. Az ilyen jellegű programokkal a Mazsike hidat kíván képezni a különböző érdeklődésű, kulturálisan nyitott emberek között.

 

Figyelembe véve az 1997. évi CLVI tv. 2. § (1) bek. a. pontját, a 4. § (1) bek. a. pontját, továbbá 26. § c/5. pontját, tevékenységünk kulturális célú, és a 26. § c/12. pontját, mert tevékenységünk az emberi és állampolgári jogok védelmének körébe tartozik, amelyek az 1997. évi CLVI tv. 2. § c. pontja alapján közhasznú tevékenységnek minősülnek. (részlet az Egyesület Alapszabályából; 2 §. 1.)

 

Egyesületünk gazdag és sokrétű programok egész sorát tudhatja maga mögött a 2016-os évben. Állandó, tematikus programjaink (könyvbemutatók, zenés-irodalmi, gasztronómiai estek, lapbemutatók, filmvetítések és színház- és kiállítás-látogatások) folytatódtak, kiemelkedő közülük a nagy sikerrel futó, Retikül kis színházi est c. programunk, mely az ismert – vagy kevésbé ismert, de figyelemre méltó – művekből készülő előadásokon egy-egy regény, novelláskötet rövidített változata hangzik el. Regények olvasva-eljátszva. Az esteken Takáts Andrea színésznő – aki az estek összeállítója is – magyar és külföldi írók regényeinek dramatizált változatát adja elő, élőzenei kísérettel. Az estek zenei kísérői olyan nagyszerű zenészek lesznek, mint Darvas Ferenc, Kardos Dániel, Vázsonyi János vagy Yengibarian David.

 

Továbbá minden alkalommal más, hangulatában a szöveg világához illő vetített álló- és mozgóképek kísérik az estet, vezetik a nézőt beljebb és mélyebbre a történetekben, melyeknek segítségével szinte egy „élő mozi” varázslatát is megteremtjük a közönség számára. Olyan különleges, összetett előadás jön így létre, amely stílusában egyedülálló és nem sorolható be az ismert műfaji határok közé. Rendhagyó estet ünnepeltünk amikor Radnóti emlékére egy irodalmi utazásnak adtunk estet, az esemény teltházas volt.

A sorozatot 2017-ban is folytatjuk.

 

Városnéző séták a zsidó örökség nyomában: ez a sorozatunk hosszú évek óta folyik nagyon nagy sikerrel (márciustól-novemberig havonta 3 vasárnap délutánonként) idegenvezető kalauzolásával felkutatjuk az egykori zsidónegyed, Belső-Erzsébetváros zsidó nevezetességeit, illetve olyan egyéb kerületeket járunk végig, ahol a zsidó múlt nyomai, épített örökségei fellelhető. Sétákat szerveztünk és folyamatosan szervezünk a Terézvárosba, Erzsébetvárosba, Józsefvárosba és az Újlipótvárosba, továbbá a „Híres zsidó síremlékek nyomában” a Kozma utcai; Új sétákat indítottunk a Városmajorban, megmutattuk a Mikvét. Idén új sétákat szerveztünk a Petőfi Irodalmi Múzeum bevonásával, továbbá elővettük Molnár Ferenc, Kertész Imre regényeit és helyszíneit. A női szemmel a zsidó negyedben c. nagysiker sétánkat idén májusig már 8 alkalommal teltházzal tartottuk.

 

Határtalan kirándulás c. projektünk keretében 2017-ben Andalúzia emlékeit fedeztük fel.

 

Az idei díjátadó gálánkon a Budapesti Fesztivál Zenekar kamarazenekara tette ünnepélyessé a hanukai estet, ahol Schőner Alfréd, az ORZSE rektora, a Magyar Zsidó Kultúráért díjat megosztva kapta Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora és Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező. “Várhegyi György“ Magyar Zsidó Oktatásért díjat Gábor György filozófus, vallástörténész vehette át, a Magyar Zsidó Sportért díjat pedig Jusztin Ádámnak, a MACCABI VAC elnökének adtuk át. Mecénás díjunkat Schiller Péter vállalkozónak adományoztuk,különdíjat pedig az 1945 című film alkotóinak adunk át.

Kivételes eset volt, hogy  elnökségi tagunk Olti Ferenc munkáját balatonfüredi projektjéért „Közösségért-díjjal“ ismertük el.

 

Metró galéria néven több kiállítással álltunk elő, 2017-ben Kodály Zoltán emlékének állítottunk egy rendkívül izgalmas kiállítást.  A kiállításokat több ezer ember láthatta a metró szerelvényeken.

 

A Nyár végén, idén hatodik alkalommal vettünk részt az immár hagyományosnak tekinthető Pozsonyi Piknik elnevezésű programon, ahol könyvekkel, kiadványokkal és hajós kirándulással vettünk részt. Az eseményen több száz résztvevő vett részt és találkozott egyesületünk.

A sűrű szeptemberi programjaink egyike volt az évadnyitó fesztiválon immár hagyományosan
Óbudán a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kertjében.

Az Európai Zsidó Kultúra Napja alkalmából az) Erzsébetváros Önkormányzatával közösen hagyományosan a Madách téren, a régi pesti zsidónegyed kapujában rendeztük meg programját, amely egybeesett a Zsidó Kulturális Fesztivál a Klezmerész Együttes szórakoztatta a nagyérdeműt, ízelítőt adva a világ zsidóságának sokszínű zenéjéből. Derzsi Katalin előadásában a szefárd zsidóság ismert dallamait hallottuk majd az  est sztárvendégei: Jávori Ferenc Fegya és Szakcsi Lakatos Béla.

 

2015-ben indult el Botlatókő elnevezésű projektünk. A Stolpersteine a német nyelvben botlatókövet jelent, de a kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra is, amikor elakadunk egy gondolatnál, és nem tudunk továbblépni. A projektet a Miniszterelnökség támogatta.

Ősszel 140 botlatókő került elhelyezésre Magyarországon országszerte.(Miskolc, Nyíregyháza; Budapest; Debrecen, Egervár) A decentrális emlékművet a holokauszt áldozatok emlékére készítette az azt megálmodó művész  mert a kövek megállítják és emlékezésre, elgondolkodásra késztetik a „beléjük botlókat

 

A másik nagy támogatott projekt, az  „ÜRES PADOK” program eredeti elképzelése még a Holokauszt Emlékév előkészítése során merült fel, a Holokauszt Emlékközpont és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közös javaslataként. A program meghirdetéséhez hazánk több, patinás, és humanista gondolkodásáról, nyitottságáról ismert középiskolája csatlakozott.

A programba bekapcsolódó diákok szakértők segítségével felkutatják azon egykori iskolatársak neveit, adatait, akiknek a kirekesztő törvények miatt el kellett hagyniuk megszokott iskolájukat, diáktársaikat, majd nyomuk veszett, és feltehetően a holokauszt áldoztaivá váltak. E diákok nevét az iskolák aulájában tábla fogja őrizni, örök emlékeztetőül az embertelenségre. A táblákat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói tervezik és készítik el. Kihelyezésükről az iskolák gondoskodnak. Az első tábla elhelyezésére 2016. szeptemberében került sor Kisvárdán.

Az Üres padok c. projektünket, a diákok által végzett kutatómunka keretében fény derül arra, hogy az iskola megszokott falai között olyanok is jártak, akiket származásuk miatt öltek meg, Így nem egy név- és arctalan tömegről van szó, hanem egyes emberekről, akiknek neve, arca, élettörténete, álmai, céljai voltak, a tanulók egy újszerű megvilágításban találkozhatnak nem csak a történelemmel, ezen belül is a 20. századi történelem egyik sötét korszakával, de a kritikus gondolkodást is megtanulhatják. Eddig összesen 8 iskolában sikerült megvalósítanunk a projektet.

 

A MAZSIKE Kulturális Kártyával továbbra is számos előnyhöz juttatjuk tagjainkat, például  kulturális és gasztronómiai kedvezmény kapcsolódik hozzá.

 

2017-ben az állandó programok mellett egy balatonfüredi innovációs egyedi kiállítás szervezésébe kezdtünk Olti Ferenc vezetésével. A háromszintes (-1, földszint, emelet), a balatonfüredi zsinagógával összeköttetésben álló  új épületben került elhelyezésre a „Zsidók és csúcstechnika; Einsteintől napjainkig” című, a MAZSIKE által fejlesztett,  a Miniszterelnökség támogatásával megvalósult  és nemzetközi összehasonlításban is egyedül álló  állandó kiállítás. Egyelőre 132 Nobel-díjas, vagy más okból jelentős, megsemmisítésre kijelölt zsidó származású tudós, innovátor, vállalkozó bemutatása valósul meg kizárólag virtuális eszközökkel, képekkel, hangzó anyagokkal magyar, angol és héber nyelven.

 

A tavalyi évben egyesületünk közel 120 élő programmal gazdagította a magyar-zsidó kulturális életet, amelyekre több mint 7000-10000 érdeklődő látogatott el. Honlapunk látogatottsága eléri a 60.000 főt, Facebook oldalunknak mintegy 4.700 látogatója van. Ez a munka büszkeség és felelősség forrása is egyszerre. A politikai, gazdasági változások közepette most még nagyobb szükség van egy sokszínű, befogadó, a magyar zsidó identitást megmutató és megtartani tudó kulturális szervezetre.

 

 

 

 

MÉRLEG, EREDMÉNY, KIMUTATÁS

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület mérleg főösszege az előző évi 24.219.000 forintról 20.914.000 Ft-ra csökkent.

 

Tárgyi eszköz beszerzésünkben egy Idepad 700 hordozható számítógép szerepel  150.790.  Ft értékben.

 

A tárgyi eszközeink év végi nettó állománya 2.093 ezer Ft,  értékcsökkenést 2017-ben nem számoltunk el.

 

A forrásoldalon – evvel párhuzamosan – a saját tőke állomány 22.291.000 forintról 15.024.000 forintra csökkent.

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület eredménye   mínusz 7.267.000 forint lett, ezen belül az alaptevékenység 282.000 forint, a lapkiadói  tevékenység pedig 7.023.000 Ft veszteséggel zárt.

A Szombat című folyóirat kiadásával kapcsolatos költségeket, az árbevételek megközelítően sem tudták fedezni, és az év során  az Egyesület igen csekély támogatást kapott a Szombat folyóirat részére, így annak költségeit a korábbi években felhalmozott tartalékokból fedeztük.

 

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból 168.136 forint folyt be számlánkra.

Ezen összeg, teljes egészében a tárgyévi felajánlásoknak köszönhető.

 

A mérlegben szereplő támogatásokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

 

Az Egyesület által 2017-ben elért bevételek és kapott támogatások

 

2017.01.01 OTP6 Molnár Péter                   3 000,00
2017.02.06 OTP23 Budapest Főváros 30/14-3               450 000,00
2017.02.01 OTP27 Molnár Péter                   3 000,00
2017.02.27 OTP36 ME69/10/17 Balatonfüred         38 100 000,00
2017.03.09 OTP43 Mazsök P-101-II/2014               145 259,00
2017.03.01 OTP44 Molnár Péter                   3 000,00
2017.03.23 OTP50 Székesfehérvár MJV. S17-00625 könyv               500 000,00
2017.04.01 OTP59 Molnár Péter                   3 000,00
2017.04.19 OTP64 NKA 203137               750 000,00
2017.04.19 OTP64 NKA 449108/02662           1 500 000,00
2017.04.24 OTP67 Porsche Hungária               500 000,00
2017.05.01 OTP76 Molnár Péter                   3 000,00
2017.05.11 OTP77 EMMI 4401-01-0037           1 500 000,00
2017.05.12 OTP78 Mazsök szervezeti támogatás           4 100 000,00
2017.06.12 OTP92 Molnár Péter                   3 000,00
2017.07.01 OTP102 Molnár Péter                   3 000,00
2017.07.19 OTP105 Mozaik Gazdasági Szervezet               500 000,00
2017.08.01 OTP111 Molnár Péter                   3 000,00
2017.08.29 OTP115 Budapest Óbuda Önkormányzat               200 000,00
2017.09.01 OTP117 Demján Sándor Alapítvány           1 000 000,00
2017.09.06 OTP120 Erzsébetváros – Retikül           1 500 000,00
2017.09.06 OTP120 Erzsébetváros – Séták               100 000,00
2017.09.11 OTP122 Molnár Péter                   3 000,00
2017.09.27 OTP131 Szja 1%               109 467,00
2017.09.28 P-3614 Deák Gábor                 50 800,00
2017.10.04 OTP135 Magyarországi Zs. Szoc. Alap           1 000 000,00
2017.10.01 OTP138 Molnár Péter                   3 000,00
2017.10.01 OTP138 Lentus Befektetési Tanácsadó Kft.           1 000 000,00
2017.10.18 OTP144 EMMI 35602           5 000 000,00
2017.10.18 OTP144 EMMI 40843           6 985 000,00
2017.10.02 OTP146 NFI 895/2017           3 000 000,00
2017.11.01 OTP153 Molnár Péter                   3 000,00
2017.11.14 OTP155 Mazsök P-080-II/2016               520 000,00
2017.11.15 OTP156 Market Építő Zrt.           1 000 000,00
2017.12.06 OTP163 Szja 1%                 11 954,00
2017.12.11 OTP165 Molnár Péter                   3 000,00
2017.12.02 OTP172 Mazsihisz 2017. évi támogatás               400 000,00
2017.12.27 OTP175 EMMI 31705/17           1 050 000,00
2017.12.27 OTP175 EMMI visszafizetés –         1 050 000,00
Kamatok                475,00
Kapott kötbérek
Tagdíjak 587 500,00
Közhasznú bevételek 6 338 906,00
Kirándulások bevételei 11 746 574,00
Összesen :88 631 935,00

 

A „Szombat” folyóirat bevételei

 

2017.01.17 OTP11 KKTTKA 56P-01-0183 1 400 000,00
2017.02.02 OTP22 Mazsök elnöki keret 150 000,00
2017.03.17 OTP44 Postbus AP’Gravenhage Eur 2.100,00 644 924,00
2017.04.13 OTP57 EMMI 63966-1/2016 4 000 000,00
2017.06.26 OTP88 Budapest VII. kerület 250 000,00
2017.10.01 OTP121 Mazsihisz 2017. évi 1 000 000,00
2017.11.02 OTP139 Magyarországi Zsidó Szociális Alap 1 500 000,00
2017.12.01 OTP148 KKETTK visszafizetés –              72 350,00
2017.12.04 OTP149 Lővei György Dr. és Kadar Zsuzsa 14 000,00
2017.12.13 OTP155 Fekete Pál 4 000,00
2017.12.15 OTP157 Fekete László 10 000,00
2017.12.18 OTP158 Miniszterelnökség GF-SZKF-967 3 000 000,00
Kamatok 1 414,00
Lapeladás 2 828 959,00
    Összesen 14.730.947,00

 

A munkabérek, megbízási díjak bruttó összege 20.231.661 Forint, a közterhek, járulékok és egyéb személyi jellegű kiadások főösszege pedig 6.033.331 Forint volt. Ezen belül az Egyesület alaptevékenységében foglalkoztatottak bruttó munkabére 12.643.778 Forint, míg a Szombat folyóirat kiadásával kapcsolatos munkabérek bruttó összege 7.587.883 Forint volt.

A pályázati pénzekkel határidőre a kiírásnak megfelelően beszámoltunk, illetve pénzügyileg elszámoltunk.