Kalmár Tibort köszöntjük

Születésnapja alkalmából köszöntjük Kalmár Tibor kabaré rendezőt, szerkesztőt, írót, aki 2016-ban az egyesület Magyar Zsidó Kultúráért Díjában részesült.

Sólyom Gábor akkori laudációjából idézünk.

Kalmár Tibor, a magyar színházi rendezők doyenje 1932-ben született.

Ígéretes gyerekszínészi karrierje után a Színház és Filmművészeti Főiskolára került, melyet 1954-ben fejezett be. Az évfolyamon olyan legendás társakkal járt együtt, mint Avar István, Domján Edit, Szabó Gyula, Marton Frigyes és Huszárik Zoltán.

A kor szokásainak megfelelően vidékre került, a Déryné Színház rendezőjeként. Később művészi tevékenysége a Vidám Színpadon teljesedett ki: A magyar kabaré megújításában Kellér Dezső, Kabos László, Kazal László méltó társa volt. A Jászai Mari díjas, érdemes művész karrierje a Magyar Televízió szórakoztató műsorainak rendezőjeként vált egyre ismertebbé és művészileg egyre kifinomultabbá: neve összeforrott a nívós tömegszórakoztatással, valamint a TV Szilveszteri műsoraival.

Fél évszázados művészeti tevékenysége során gyakran tett látogatást vagy jobban mondva kiruccanást a színház és a TV falain kívülre is: Moulin Rouge vagy a Szúr rendezőjeként is letette névjegyét. Az utóbbi évtizedekben, amióta a Kabaré és az új televíziós műsorok lehetőségei megszűntek, rendszeresen publikál: nagy idők tanújaként. Ő a nagy mesélő, akinek mindenkiről van egy sztorija, vagy kettő, vagy egy tucatnyi. Akiről pedig nincs, az nem is számít.