Idén nyáron is önkéntes tábor német partnerünkkel

Európa mi vagyunk – Európa az, amivé tesszük!
Ez lehetne a jelmondata annak a kezdeményezésnek, amelyet a német Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF – Engesztelési Békemozgalom) nevű szervezet hirdetett meg azért, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző nemzetiségű, kulturális hátterű, történelmi örökséget hordozó társadalmi csoportokat Európában.

Az alapítvány az evangélikus egyház keretei között jött létre. Alapítóit a német nemzetiszocializmus bűntetteivel és hatástörténetével való szembenézés motiválta. Programjaikkal a németek háborús bűneiből próbálnak jóvátenni annyit, amennyit ma, a háború után több mint hetven évvel még lehetséges.

Magyarországi nyári táborukat Magyar Zsidó Kulturális Egyesület aktív együttműködésével szervezték tavaly nyáron először. Július 21-én mintegy 15 fiatal érkezik főként Németországból, de lesznek ukrán, görög, és belga résztvevők is. A program részeként nemcsak a Kozma utcai zsidó temetőben fognak önkéntes munkát végezni, hanem megismerik a várost és zsidó örökségét, találkoznak zsidó és evangélikus közösségekkel, és Holokauszt túlélőkkel. A szabadprogram mellett még különböző foglalkozásokra is jut majd idő, illetve a csoport a tervek szerint meglátogatja a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házát is.