Hanukai díjátadó és 30. születésnap

Kedves Barátaink, Tagjaink, Támogatóink!

 

A MAGYAR ZSIDÓ KULTURÁLIS EGYESÜLET MEGALAKULÁSÁNAK 30. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL tisztelettel meghívja 2018. december 5-én

a budapesti Olasz Kultúrintézetben (Budapest VIII. Bródy Sándor u. 8.)

tartandó hanukai ünnepségére, díjátadójára és ünnepi műsorára.

A koncert előtt a hagyományos hanukai gyertyákat Darvas István, a Bét Jehuda (OR-ZSE) zsinagóga rabbija gyújtja meg a meghívott vendégek közreműködésével

Fellépőink, műsorunk:

MUZSIKÁS EGYÜTTES ÉS BOB COHEN: SZÓL A KAKAS MÁR

„1992-ben a Muzsikásnak ismét sikerült elkápráztatni mindenkit: az autentikus parasztmuzsikától a pre-világzenéig eljutó együttes máramarosszigeti zsidó hangszeres zenét játszott legújabb lemezén.
Az ötletet Kőbányai János 1988-as, a vallásos zsidóság életét és tárgyi emlékeit bemutató fotókiállítása adta, amelynek megnyitójára a Muzsikást hívta meg zenélni. Ekkor keresték fel a Budapesten élő, de makói zsidó családból származó Simon Zoltánt, aki még 1946-ban Máramarosszigeten gyűjtött zsidó hangszeres népzenét. Az ő bíztatására mentek el Hamar Dánielék újabb erdélyi gyűjtőutakra, és ezek eredménye lett ez az album.

Miután a háború alatti deportálásokat egyetlen erdélyi zsidó zenész sem élte túl, ezért csak a zsidó közösségekben negyven évvel korábban rendszeresen zenélő cigány muzsikusok között lehetett az erdélyi klezmer zene nyomára bukkanni. Így találtak rá Gheorghe Covacira és Toni Árpádra, akinek a repertoárjából végül is Hamarék összeállították a lemez anyagát. Az ő instrukcióik alapján játszották fel a dallamokat, sőt, a két kiváló cigány prímás számos nótában maga is beszállt.

„Meg kell találni a kapcsolatot a magyar zsidó népzene és a környezete népzenéje között. Ez a ti feladatotok – bíztatott bennünket Simon Zoltán.”– Hamar Dániel.” (Forrás: jbsz.hu)

 

SNÉTBERGER FERENC – SZÓLÓ

Kevesen állíthatják magukról több joggal, hogy világzenészek, mint Snétberger Ferenc. A gitárvirtuóz a zenével nőtt fel. Észak-Magyarországon született, 1957-ben, zenészfamília legkisebb fiaként. Édesapja játékát figyelve, majd vele játszva tanulta meg a gitárjáték alapjait. „Ő volt a legjobb gitáros a környéken. Apámnak saját hangzásvilága és nagyon egyéni stílusa volt.”

Ferenc kora gyermekkorától fogva arra vágyott, hogy kiváló gitáros váljon belőle. Apja azonban nem igazán pártolta fia zene iránti lelkesedését. Csak 13 évesen engedte meg neki, hogy zeneiskolába menjen. Ott klasszikus gitárt tanult, és beleszeretett Johann Sebastian Bach művészetébe. A varázs a mai napig tart. Hosszú évek szakmai munkájával és jónéhány saját nevén kiadott lemezzel a háta mögött, stílusa sajátos ötvözetté fejlődött, melyet lehetetlen beskatulyázni.

 

Az egyesület hagyományos hanukai díjátadóján 2018-ban a következő díjak kerülnek kiosztásra:

  • ÉLETMŰ-kategóriában: Benedek István Gábor írót, újságírót tüntetjük ki.

Benedek István Gábor 1937-ben született. Tótkomlóson élt sokáig családjával, melynek ma díszpolgára. 1944-ben Bergen-Belsenbe deportálták. 1957-től az ORZSÉ-n tanult. BIG (mert ezen a „becenéven” is ismert) újságírói pályafutása alatt végigjárta a szakma szokásos lépcsőit. Minden műfajt kipróbált: írt riportokat, tárcákat, vezércikkeket, elemző írásokat. Több ízben kapott nívódíjat a kollégák szavazatai alapján. Tanított, rádiós és TV-műsorban szerepelt, novellákat, dokumentumfilmet, nagyregényt írt. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban elöljárója a Hegedűs Gyula utcai templomkörzetnek és a tavaly a Mazsike keretei között újraindított Füst Milán Páholy munkájában is aktívan közreműködik. (Forrás: Szépírók Társasága)

  • Kultúra-kategóriában két díjat osztunk ki. Egyrészt elismerésben részesül: a Gólem Színház

2005 tavaszán besétáltam a Fővárosi Bíróság civil osztályára egy kitöltött nyomtatvánnyal a kezemben és beadtam a Gólem Színház megalapításának kérelmét.

– Mi lesz ez? – kérdezte fel sem tekintve papírjaiból az ügyintéző.
– Ez? A Magyar Zsidó Színház lesz! – próbáltam élőszóban is kihangsúlyozni a nagybetűket.
– Mi? – húzta be a nyakát és halkította le a hangját az ügyintéző, pedig nem is ő mondta ki a „zs” betűs szót.
– Ezt most komolyan gondolja?

Nagyon is komolyan gondoltam. És bármennyire is szeretem a komédiát, és fontos számomra és a társulatunk számára a humor, ma még komolyabban gondolom, hogy szükség van színházra; és a Gólem Színházra! (Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője. Forrás: golemszinhaz.hu)

  • A Magyar Zsidó Kultúráért másik díjazottja: Győri Márton festő

„Lehet-e magasabb célja a Festészetnek, mint felemelni a tekintetet, valahogy arrafelé, amerre az Örökkévaló hunyorog?” Ezt írta nemrég Facebook-oldalára Győri Márton. Akár ars poeticája is lehetne ez a harminckilenc éves festőművésznek. Számára a festészet a szenvedélyről és a hitről is szól: a színek árnyalatai a létezés örömét hirdetik. Hajók, fák, levelek, utak, ösvények, házak: az elvágyódás és az otthonkeresés örök motívumai vásznain. S talán egyetlen kortárs festő művein sem látható annyi zsinagóga, mint Győri Márton meseszerűen szép olajképein.” (Forrás: 168 óra)

  • A Várhegyi György – Magyar Oktatásért díjat Ungvári Tamás kapja

 „Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmaznom, mi volt az életem, ennyit mondok: menekültem előre. A pályaváltoztatás- és igazítás a világon mindenütt előny, nekem sokszor a szememre vetették. Holott én sokszor igazítottam. Voltam szerkesztő, dramaturg, műsorvezető a tévében, írtam tudományos könyveket s egy Beatles-bibliát, szekérderékszámra fordítottam regényeket és színdarabokat, vezettem számítógépes céget. A jégkorszakban, amelyikben éltem, az előremenekülés ígérte a túlélést. Így nem értek a nyomomba. Az egyéniségemet a változási képesség alakította.” (Forrás: tamasungvari.hu)

  • A Brüll Alfréd díj” – a Magyar Zsidó Sportért díjat Keleti Ágnesnek osztjuk ki.

A legidősebb, ötszörös olimpiai bajnok, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője. Az 50-es évek végétől Izraelben él, ahol megteremtette a nemzeti tornasportot edzőként is rendkívül fontos szerepet játszva. Még 97 évesen is aktív életet él Izraelben. (Forrás: wikipedia.hu)

 

Időpont: 2018. december 5. 18.00
Helyszín: Budapest Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8.)
Jegyár: 3000 Ft, Támogatói jegyár: 4000 Ft-tól
Regisztráció és jegyelővétel: mazsike@gmail.com

Facebook-esemény: itt