Emelt szinten: Találkozás Szabó István Kossuth-díjas és Oscar-díjas filmrendezővel

Április 12-én, szerdán este érettségire készülő diákok és érdeklődő felnőttek töltötték meg a Hernád Ház – Pesti Mozi Múzeum vetítőtermét. Az idei magyar irodalom érettségi egyik tétele lesz Szabó Magda: Az ajtó című regénye és az ebből készült film.

A találkozó a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezére jött létre. A beszélgetés természetesen nem csak a konkrét filmről, hanem elsősorban Szabó István filmművészetről vallott felfogásáról, a filmnézés fontosságáról szólt. Szemléletes példákkal támasztotta alá, hogy egyetlen más művészet sem képes igazán átélhetővé tenni az érzelmeket. Az irodalom és a film az olvasó vagy a néző által válik teljessé, befejezetté. A résztvevők megemlékeztek a film operatőréről, a közelmúltban elhunyt Ragályi Elemérről is.

Az irodalom és a film kapcsolatáról, kölcsönhatásairól Fenyő György, a Radnóti Miklós Gimnázium irodalomtanára adott támpontokat a diákoknak.
Szabó Magda munkásságáról szólva a beszélgetés érintette a 20. századi magyar történelem drámai fordulatait, amelyek senkinek nem engedik meg, hogy közömbös maradjon.
A beszélgetést Kirschner Péter vezette.

Az eseményről készült video itt tekinthető meg