A Zsidó Tanulás Világnapja a Bálint Házban

A Bálint ház november 20-i programját ajánljuk jószívvel, minden érdeklődőnek.

beszélgetések ✡ dilemmák ✡ magyarázatok ✡ viták

A Zsidó Tanulás Világnapja – Kép-telenségek délutánja

2016 november 20. vasárnap 15:00 – 19:00

balint-haz_zsido-tanulas-vilagnapja_logo-pngA Zsidó Tanulás Világnapja – melynek idei témája a ”Kép-telenség” – hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Bálint Házban. November 20-án azoknak kedvezünk, akik nem szeretnek éjszakázni. Ha Sávuotkor nem bírtok fennmaradni, gyertek el most! A Zsidó Tanulás Világnapján előadások, beszélgetések és egy nagyon izgalmas, egyedi kerekasztal-beszélgetés vár. A faragott képek tilalma indítja meg fantáziánkat, majd ettől elvonatkoztatunk. Tanulni fogunk. Zsidóul. Mit is jelent ez? Lesznek szövegek, megannyi kérdés, előadók, gondolatkeltők, értelmezők és értelmezések. Lehet majd Tórát forgatni és lehet kép-midrást készíteni. Szó lesz tilalomról és engedélyről, képről és szóról, bálványról és Istenről és azt gondoljuk sok minden másról is.

A délután záróeseménye egy különleges kerekasztal-beszélgetés:
Hallgatni VÉTEK, Tagadni BŰN? ✡ V. Budapesti Zsidó Filmfesztivál – Karsai László, történész és Dr Magyar György, ügyvéd beszélgetnek a Zsidó Filmfesztivál TAGADÁS című filmje apropóján a holokauszt-tagadásról jogi, történelmi és persze emberi szempontból, moderál Darányi András, a Holocaust Múzeum volt igazgatója.
A kerekasztal külföldi vendége a filmben Rachel Weisz által alakított történészprofesszor Deborah Lipstadt.

Akik velünk lesznek: Balázs Gábor eszmetörténész ✡ Bársony Ágnes zenetörténész ✡ Darvas István rabbi ✡ Don Tamás kurátor ✡ György Péter esztéta ✡ Kósa Gergely festőművész ✡ Raj Ferenc rabbi  ✡ Deborah Lipstadt, történész ✡ Karsai László, történész ✡ Dr Magyar György, ügyvéd ✡ Darányi András, a Holokauszt Múzeum volt igazgatója