A MAZSISZEM rendhagyó, ’56-os megemlékezése

„Magyarok vagyunk mi életben, halálban!” (Kiss Arnold rabbi/költő)

’56 Magyar-zsidó hősei címmel különleges eseménynek lehettek részesei mindazok, akik 2016. november 4-én 10 órakor ellátogattak a Budapest VII. ker., Baross tér 19. számú ház előtti térre, ahol a Magyar – Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) tartotta rendhagyó, ’56-os jubileumi emlékünnepségét, az 1956-os forradalomban és szabadságharcban részt vett hős zsidókra és nem zsidókra egyaránt emlékezve.

A rendezvény fővédnöke Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt.

A konferanszié Horváth László színművész köszöntötte a Honvédelmi Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzat, az Osztrák Nagykövetség, Erzsébetváros, a civil szervezetek képviselőit.
A Himnusz hangjai  után a rendezvény szervezője, a MAZSISZEM alapító elnöke, Rosenfeld Dániel Imre ünnepi köszöntője következett. Elmondta, hogy ennek az épületnek volt a csoportparancsnoka a Holokausztot túlélt Nickelsburg László, akihez a kerület legnagyobb, több mint 500 fős felkelő csapata tartozott. Beszédében a most szintén kerek évfordulóját ünneplő MAZSISZEM egyesületnek az elmúlt 10 évben végzett hagyomány- és értékteremtő munkáját is bemutatta, és megköszönte mindazoknak, akik eljöttek a megemlékezésre, hogy jelenlétükkel adóznak azon magyar-zsidó hősök emléke előtt, akik 1956-ban méltó követői voltak az 1848-as magyar szabadságharc zsidó hőseinek.
Ezt követően Dr. Róbert Péter egyetemi docens, történész érdekfeszítő, történelmi áttekintése hangzott el. Majd egy korhű, Csepel típusú teherautón a Napkő Projekt Kamarazenekar adta elő Illyés Gyula verseire írt zenéit, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Kertész Péter, Garai Róbert színművészekkel együttműködve.

A megemlékezés keretében a MAZSISZEM Emlékbizottság elnöke egy ’56-os túlélővel együtt avatta fel a ház falán elhelyezett emléktáblát. A túlélő visszaemlékezésében megemlítette, hogy a szomszédos házban harcolt és jól ismerte a csak „zsidó Laci”-nak becézett műszerész csoportparancsnokot.

Rosenfeld Dániel elnök a következőket mondta az épület falára való tábla felhelyezését illetően: „emlékezni és emlékeztetni akarjuk a majdan felnövő generációt arra, amit Kiss Arnold rabbi, költő fogalmazott meg egyik verssorában, s melynek sorait mi is megemlékezésünk mottójául szánunk.”

A táblaavatást és az ünnepi megemlékezést a szabadságot is szimbolizáló 56 galamb felröptetése zárta.

Az eseményen készült képeket galériánkban tekinthetik meg: