Üres Padok emlékjel avatás Szentesen az elhurcolt diákok emlékére

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapjához közeledve újabb emlékjel került egy régi iskola falára. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2015-ben elindított Üres padok elnevezésű kezdeményezése nyomán immáron tucatnyi magyar középiskolában őrzik egykor elhurcolt és elpusztított diáktársaik emlékét.

Április 12-én újabb Üres Padok emlékjelet avattak fel a szentesi Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai és tanárai az épület aulájában. A MOME hallgatói által tervezett, fatörzsre emlékeztető különleges jel ezúttal tizenöt olyan, egykori szentesi diák nevét őrzi, akiket osztálytársaik hiába vártak vissza. Padjuk örökre üres marad.

Az ünnepség vendégeit Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke és Pintér Etelka, az iskola igazgatónője köszöntötte.

Az ünnepség során avató beszédet mondott: Kovács Benedek, a Gál Ferenc Főiskola BSZI Szegedi Tagintézményének vezetője, Lednitzky András Izrael Állam tiszteletbeli konzulja és a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Szirbik Imre, Szentes város polgármestere és Schwarcz Péter rabbi.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Holokauszt 75. évfordulóján újabb felhívással fordul az ország középiskoláihoz, hogy csatlakozzanak az Üres padok program folytatásához.