Újra itt az ASF tábor!

2019 után újra a Mazsikével együttműködve önkéntesek érkeztek szerte Európából. A következő 2 hétben a Kozma utcai és tolcsvai zsidó temetőben fognak dolgozni.

Európa mi vagyunk – Európa az, amivé tesszük! – Ez a jelmondata a német Aktion Sühnezeichen Friedensdienste ( “Bűnjel Békeszolgálat Akció”) nevű szervezet jelmondata. Kezdeményezésük lényege, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző nemzetiségű, kulturális hátterű, történelmi örökséget hordozó társadalmi csoportokat Európában. Céljuk pedig az, hogy a közös tevékenyégek és tapasztalatok révén segítségek elő a megértést, egy “európai identitás” kialakulását, valamint az előítéletek feloldását

Az ASF sok-sok évtized óta szervez önkéntes táborokat Európa legkülönbözőbb pontjain, melynek keretében a résztvevők többek között zsidó temetőkben, öregek otthonában, vagy zsidó emlékhelyeken dolgoznak. Az ASF nagyon fontosnak tartja, hogy a résztvevők ne csak szemlélői, hanem a lehetőségekhez mérten aktív részeseivé váljanak a budapesti zsidóság közösségi életének, ezért az itt töltött napokban dolgoznak a Kozma utcai, az ádándi és a balatonfüredi zsidó temetőkben is.

A nyári tábor, amelyet az ASF a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közreműködésével szervez idáig a Kozma utcai zsidó temető munkaszolgálatos síremlékének ápolása köré szerveződött. Tizenöt-húsz, jórészt egyetemista érkezik Budapestre azért, hogy a munkán túl megismerkedjen az itteni zsidó közösség mindennapjaival. Bejárják , találkozzanak különböző szervezeteik képviselőivel, fiatalokkal, idősebbekkel, a Holokauszt túlélői közül is azokkal, akik szívesen beszélnek életükről.

Elsősorban egykori munkaszolgálatosok sírköveit hozzák rendbe a Kozma utca temetőben, hogy munkájuk révén nyomot hagyjanak maguk után. Ez a munka azért felbecsülhetetlen, mert az emlékhely évről-évre rosszabb állapotba kerül, de a feliratok letisztítása, újrafestése révén mégse merülnek feledésbe a nevek.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület gondoskodik arról, hogy a tábor résztvevői megismerhessék ennek a közösségnek a múltját, a történelmi örökségét is. Találkozókat szervez történészekkel, egyházi vezetőkkel, politikusokkal, művészekkel, hogy a résztvevők képet kapjanak arról, hogyan éltek a zsidók ebben az országban.

2019-ben Dobray György filmrendező kamerájával végigkísérte az önkénteseket. Az elkészült dokumentumfilm ITT elérhető és mellesleg több botlatókő-avatást is megörökített.