Tokiói olimpikonoknak szurkolhatunk a Metró Galériában

A Magyar Olimpiai Bizottság utazó kiállítással, a budapesti metrószerelvényekben népszerűsíti a tokiói olimpiát és az azon résztvevő magyar olimpikonokat. A MOB és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közös szervezésében megvalósuló kiállítás 2021. július 16-tól szeptember 16-ig látható a 2-es, 3-as és 4-es metróvonalon közlekedő kocsikban.

„2020-ban, amikor ezt a kiállítást a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közösen tervezte, a
tokiói játékok éve eredetileg egybeesett volna a MOB megalakulásának 125. évfordulójával. Az olimpia világjárvány miatti elhalasztása azonban átírta a forgatókönyvet” – mondta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Az sokak számára közismert, hogy Kemény Ferenc mellett a korszak számos kiemelkedő zsidó sportolója vállalt aktív szerepet az olimpiai mozgalmunk megalapításában. 2021-ben azonban már mások írják a sporttörténelmet. Kiállításunk a Tokióban résztvevő olimpiai csapat mintegy 50 tagját, köztük többszörös bajnok legendákat és az olimpiai sportágak új reménységeit is bemutatja a Metró Galéria tablóin a naponta itt utazó több százezer budapestinek, hazai és külföldi turistának. Az utasok találkozhatnak azokkal is, akik először élhetik át az olimpia – nézők nélkül is – fantasztikus élményét. Abban is reménykedhetünk, hogy a nevek és portrék mellé rövidesen az érmek, helyezések is odakerülhetnek. Azt kérjük a metrón utazó közönségtől, hogy ebben a szokatlan formában is szurkoljanak együtt a Magyar Olimpiai Csapatnak!” – tette hozzá a sportvezető.

Az elmúlt két évtizedben honosodott meg a metrószerelvények belsejében, a szabványosított reklámfelületeken elhelyezett, kulturális tartalmakat hordozó kiállítás. A 4-5 sorozatban, összesen 200-300 felületen elhelyezett kulturális és vizuális üzenetek naponta több százezer emberhez juthatnak el.

Az évek során volt már József Attila, Kodály, Zoltán, Bartók Béla, Radnóti Miklós életútját, a Nyugat történetét bemutató
kiállítás, vagy éppen kortárs képzőművészet és költészet párosítása és a Pulitzer-díjas Maus képregény a holokausztról; a nagysikerű, sport témájú kiállítások közt a Népstadion történetét vagy a Fradi-MTK Örökrangadók 100 évét bemutató sorozat.
A Metró Galéria tizenöt éve alatt Budapest kulturális védjegyének része lett. Más európai városokban nincs ehhez hasonló, tömegeket elérő kulturális szolgáltatás.
A kiállítás fotóanyagát Weiner Attila, a grafikai munkákat Németh Levente készítette.
Külön köszönet Kirschner Péternek és Pető Zsoltnak, a kiállítás megszervezéséért és lebonyolításáért.

A Metró Galéria támogatói: Szerencsejáték Zrt., BKV Zrt. Promix Zrt.

(MOB)