Téli kulturális séta: vezetés a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A téli idő beálltával új, fedett térben vezetett kulturális sétákkal várjuk Önöket.

  

December 4., 15:00 óra: Kulturális kettős séta a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM): Színháztörténeti séta és Terítéken az irodalom

 pim

Egy különleges, kettős sétára invitáljuk Önöket. A hideg időben „bemelegítésül” egy izgalmas színháztörténeti időutazással kezdünk, majd, ha már ott járunk, megtekintjük az egészen formbontó témájú, aktuális időszaki kiállítást is, természetesen ezt is szakavatott vezetéssel.

regi-nemzeti-szinhaz

A színháztörténeti vezetés rövid leírása:

Múltjában él a nemzet(i)
Mitől nemzeti egy színház? Egyáltalán miért volt és van Nemzeti Színház? Milyen XIX. századi politikai, társadalmi, kulturális és legfőképpen világnézetbeli változásoknak köszönheti létét? S hogyan alakult szerepe, helye, megbecsültsége, illetve definíciós lehetőségei Petőfi korától egészen napjaink Duna-parti „eklektikájáig”?
Ezeknek a kérdéseknek eredünk nyomába, hogy felfedezzük a nemzeti színházak elgondolkodtató, s olykor vitathatatlanul szórakoztató történetét filmbejátszásokkal, képekkel.

A színházi kirándulást követően az irodalom és az ételek nyomába eredünk a Múzeum „Terítéken az irodalom” című, új, dőszaki kiállításán.

szindbad2

A Petőfi Irodalmi Múzeum új időszaki kiállításában az étkezés szerepe az irodalomban kerül terítékre. A sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát olyan kiemelt témákon keresztül mutatjuk be, mint például az étkezés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya.Ugyanakkor kiállításunkban nem hagyjuk figyelmen kívül a magyar irodalomban oly sokszor és sokak által leírt éhezést és koplalást sem; József Attila, Nagy Lajos, Móricz, Kassák műveiből merítve képet kapunk a nélkülözésről is.

Recepteket kínálunk főművekhez és főételekhez. Képzeletbeli étlapunkon minden megtalálható az előételektől a desszertekig, Krúdy odakozmált kispörköltjétől Kosztolányi vegetáriánus étrendjén át Esterházy gulyásáig, vagy Jókai gurmé fogásaitól Ady édesanyjának süteményreceptjéig. Találkozhatunk a nagy és tehetséges evő Berda Józseffel vagy a sokszor fogyókúrázó Csukás Istvánnal. Szakácsaink között szerepel Petri György, Bächer Iván, Cserna-Szabó András és Fehér Béla.

Megismerkedünk irodalmi értékű szakácskönyvekkel: Emma asszony receptgyűjteményével, Móra Ferencné és Polcz Alaine könyveivel. Megtekintünk néhány olyan fontos szépirodalmi munkát is, melyek erősen magukon viselik az elmúlt évtizedben bekövetkezett gasztroforradalom nyomát. Többek között Csokonai Vitéz Mihály étkezési jegyzetei, József Attila éhezéséről szóló, megrázó levele, Jókai regényrészletének, Nagy Lajos, Móra Ferenc és Móricz novelláinak kézirata mellett kiállítjuk Kosztolányiné diétás füzetét, Lénárd Sándor szakácskönyvének kéziratát, Lesznai Anna süteményes receptfüzeteit, Ady édesanyjának konyhai jegyzeteit és Petri egyik menülapját is.

Könyvek, kéziratok, fotók és szövegidézetek mellett most olyan tárgyakat is láthat a látogató, ami még nem került tárlóba, sok közülük ugyanis mostanáig személyes használati tárgy volt, az író konyhaszekrényében állt, a fiókjában lapult, vagy ünnepi asztalát díszítette. Gyerekkori emlékek, családi kötődések, személyes történetek adják ezen tárgyak igazi értékét. Most beleshetünk Krúdy leveses táljába –, és nem csak képletesen. A kiállításban az írói relikviáknak egy sajátos, korábban aligha látható válogatását is megtálaljuk: klasszikus és kortárs íróink konyhai eszközei, edények, tányérok, evőeszközök, poharak sokasága került a vitrinekbe.

A kiállításon a látogató nem csupán passzív szemlélő. Interaktív játékok segítségével ugyanis bárki kifőzhet egy jó mondatot, vagy feltálalhatja a legmagyarosabb vasárnapi menüt.

Haspókoknak és könyvfalóknak egyaránt ajánljuk!

Időpont: 2016. december 4., vasárnap, 15:00 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), 1053 Budapest, Károlyi u. 16.

Részvételi díj: 1900,- Ft, Mazsike kártyával 900,- Ft. A részvételi díj a múzeumi belépőket is tartalmazza.

A Mazsike csoportját vezeti: Czékmány Anna, színháztörténész, a PIM múzeumpedagógusa

Regisztráció és további információk: mazsikesetak@gmail.com