Téli kulturális séta és berlini előzetes: egyéni tárlatvezetés a Virág Judit Galériában a Mazsike csoportja számára

„Berlin-Budapest 1919-1933. Képzőművészeti kapcsolatok Berlin és Budapest között”  címmel november végéig magyar avantgárd festők képeiből nyílt, páratan kiállítás látható a Virág Judit Galériában. A kiállítás egyik kurátora, Kelen Anna kivételes, zárt körű vezetést tart november 24-én 15:00 órakor a Mazsike csoportjának.

A ‘20-as évek Berlinjének pezsgő intellektuális atmoszférája és élénk éjszakai élete Európa minden városából, így Budapestről is vonzotta a művészeket, többek között Berény Róbertet, Czóbel Bélát, Kádár Bélát, Scheiber Hugót, Kassák Lajost, Tihanyi Lajost vagy éppen Moholy-Nagy Lászlót, akik a berlini műtermekben és kávéházakban olyan világhírű művészek között forgolódtak, mint Klee vagy Kandinszkij.

A Virág Judit Galéria művészettörténészei egyedülálló mélységű kutatást végeztek a korszak berlini magyar vonatkozásairól, melynek eredménye egy különleges, a magyar művészek nemzetközi avantgárdban betöltött fontos szerepét bemutató, interaktív kiállítás lett. A tárlaton két olyan Kádár Béla-festményt is bemutatnak, amelyek 90 éve nem voltak láthatóak Magyarországon.

virag-judit-berlin1

A 148 darab festményt, szobrot, plakátot, kollázst, valamint korabeli folyóiratokat és újságokat bemutató kiállítás egyben könyvbemutató is; a berlini korszakot feltáró kutatásból különleges művészettörténeti album készült.  A két kép az életmű legfontosabb és legerősebb korszakából származik: abban a rövid periódusban készültek, amikor Kádár berlini sikereivel bekerült a nemzetközi körforgásba. A nemzetközi avantgárd és a dekoratív kubizmus jegyeit magán viselő festményeken a konstruktivizmus és a kubizmus erőteljes hatása figyelhető meg, témájukban pedig a húszas évek art deco életérzése jelenik meg.

A tárlat önmagában is különleges élmény, de tavaszi, berlini kulturális utazásunk iránt érdeklődőknek különösen ajánljuk.

A tárlatvezetés időpontja: 2016. november 24., csütörtök, 15:00 óra

Helyszíne: Virág Judit Galéria, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.

Részvételi díj: 1500,- Ft, Mazsike-tagoknak 500,- Ft.

További információ és regisztráció: mazsike@gmail.com