SZÁZ ÉVE SZÜLETETT SZENES HANNA

 

 

2021. július 17-én száz éves lenne Szenes Hanna.

Nevét szinte az egész világon ismerik, Magyarországon alig. Műveit húsznál több nyelvre fordították le, és ötven országban adták ki. Magyarországon naplóiból, leveleiből és verseiből 1991-ben készített válogatást a Szépirodalmi Könyvkiadó.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésére az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezte az idei év kiemelt nemzetközi évfordulói sorában, együtt a szintén 100 éve született Cziffra Györggyel, azt ajánlotta, hogy az egész világ emlékezzen meg róluk Hanna, az angol hadsereg hősi halált halt ejtőernyős tisztje, Izrael állam nemzeti hőse, története ma már mítosz. Sorsa, helytállása tisztességes országokban tananyag, érettségi tétel. Valószínűleg kevesen tudják róla, hogy Szenes Anikó néven, Budapesten született.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az idei évben, a Költészet Napján indította el azt a program sorozatot, amelyik egész éven át segíti, hogy minél többen találkozzanak Szenes Hanna műveivel, ismerjék meg kalandos és tragikusan végződő, de mindnyájunknak példát adó életét.

 

Szenes Hanna életéről Dénes Gábor 1999-ben készített dokumentumfilmet, amelyben addig soha nem látott felvételek, különleges interjúk idézik fel – nem csak az ő személyes történetét, tragédiáját, hanem a korszakot is, amelyik százezernyi zsidó honfitársunk elpusztításához vezetett. A „Szenes Hanna – Anikó” című filmet július 21-én, 19 órakora vetítik a Goldmark teremben. A vetítés előtt 17.30 órakor izraeli ejtőernyősökkel találkozhatnak, akik részt vesznek a hagyományos Szenes Hanna emlékugrásban.

 Dénes Gábort a film elkészülte óta is folyamatosan foglalkoztatja az ígéretes költőnek indult cionista mártír sorsa.  „Elképzelt beszélgetés Szenes Hannával” címmel hangjátékot is készített, amelyet július 17-én, szombaton 14 órakor mutat be a Klubrádió.

 

Az Aviator Club Július 18-án, vasárnap este 6 órakor megemlékezést és gyertyagyújtást tart a Szenes Hanna parkban (a VII. kerületi Jósika utca és Rózsa utca által határolt kis téren).

Szenes Hanna a Művészetek Völgyében, a Kaláka Versudvarban

Zenés életrajzi játék a Sabbathsong Klezmer Band előadásában, a 100 éve született Szenes Hanna mártírhalált halt költő emlékére.

Összeállította: Masa Anita
Zene: Szentkirályi György
Művészeti vezető és zenei szerkesztő: Masa Tamás

Szereplők:
Hanna:Bódi Mónika
Hanna édesanyja : Masa Anita
Közreműködnek:
Garai Róbert
Masa Tamás & Sabbathsong Klezmer Band
Tiszta Művészetért Társulat (CleanArt)

 

A 100 éve született és 23 évesen, 1944-ben kivégzett Szenes Hanna, aki hősként a kevés női példaképek egyike. A műsorban a költészetét bemutató verses összeállítás és az életét felidéző zenés, filmszerű kamara dráma részletei hangzanak el. A dalokat Födő Sándor zenésítette meg. Bíró Eszter – ének, Födő Sándor – zongora és Cserta Balázs – fúvós hangszerek. Szerkesztők: Zöldi Gergő író-dramaturg és Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, egyetemi tanár.

 

A Szenes Hanna emlékév hivatalos megnyitó ünnepsége július 22-én este 6 órakor kezdődik a Magyar Honvédség Művelődési Házában, a Stefánia palotában.

 

Szenes Hanna 100 címmel egy installációs vándorkiállítás készül, amelyet országszerte bemutatnak a megemlékezések helyszínén, iskolákban, művelődési házakban.