Stíriai metélt

Itt a nyár, ilyenkor gyakori, hogy a nehéz, több fogásos étkezés helyett az ember meleg ételre vágyik ugyan, de inkább csak egy könnyű levesre, és egy kellemes főételre, ami nem baj, ha egyben a desszert is. Sávuotkor tejes ételek alkotják a menüt, Tisha beáv előtt nem szokás húst enni, ezért ez alkalommal egy tejes receptet választottunk.  Egy egyszerűen és sokoldalúan elkészíthető, mára talán kicsit feledésbe merült finomságot: a stíriai metéltet. A recept egy közkedvelt családi alaprecept Zala megyéből, az 1940-es évekből.

Hozzávalók:

50 dkg túró, 15 dkg liszt, 5 tojás, 1,5 dl tejföl, 7 dkg vaj, 1 ek cukor,  1,5 ek porcukor, citromhéj, mazsola

Elkészítés:

A tehéntúrót összegyúrjuk 15 dkg liszttel, 2 tojással, 1 dl tejföllel, 1 ek cukorral, csipetnyi sóval. Miután alaposan összedolgoztuk a hozzávalókat, a tésztát kinyújtjuk. Széles, vastag darabokra metéljük, majd kifőzzük, és leszűrjük.

Szétválasztjuk a maradék 3 tojást, a fehérjét kemény habbá verjük.

7 dkg vajat 1,5 dl tejföllel és 1,5 ek porcukorral alaposan összekeverünk. Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, csipetnyi reszelt citromhéjat, ízlés szerint 3-5 dg mazsolát.  Óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét, majd beleforgatjuk a kifőtt, lecsepegtetett metélteket.

Kivajazott tűzálló edénybe öntjük, és folyamatosan figyelve, hogy meg ne égjen, 180 Co-on kb. 35 percig sütjük, addig, amíg a teteje szépen megbarnul.

Forrón tálaljuk.

Önmagában is fenséges, bár kínálhatjuk fahéjas cukorral, lekvárral, vagy kompóttal is. Miután azonban most van a friss gyümölcs szezonja, a friss eper nem csak ízletes, de szemet gyönyörködtető fogást is varázsol ebből a finom ételből. A tejföl helyettesíthető görög joghurttal is.

A stíriai metéltet télen-nyáron bátran ajánljuk, akár leves után főételként, akár desszertként.

Jó étvágyat kívánunk!