Galíciai kulturális utazás, 2016.09.18-22.

2016.09.18-22. között Galíciába: a haszidizmus bölcsőjéhez, a kelet-európai zsidó kultúra egyik, valamikori fellegvárába látogatunk.

Ötnapos utazásunk első szállása Krakkóban lesz, ahol bejárjuk Kazimierzet, az egykori zsidó negyedet, felkeressük Eszterka, Nagy Kázmér király zsidó kedvese házát, tiszteletünket és a híres rabbi, Moses Isserles sírját.

Moses Isserles síremléke

Moses Isserles síremléke

Innen Rzeszówba indulunk tovább, ahol a következő három éjszakát töltjük. Innen csillagtúraként járjuk be Lengyel-Galíciát.

Rzeszow, városháza

Rzeszow, városháza

Felmegyünk északra, Sandomierz középkori kereskedővárosához és Lublinba, ahol a régi vár Zsidó bástyájában különleges, rendhagyó múzeumban ápolják a legnagyobb zsidó város lakóinak emlékét. Meglátogatjuk az első haszid közösségek festett zsinagógáit és temetőit. Végigjárjuk a 16-18. századi zsidó önkormányzat legfontosabb helyszíneit, , s a legszebb reneszánsz zsinagógákat Zamośćtól Leskóig. Végül megnyitjuk az első világháborúban harcoló magyar zsidó katonák emlékkiállítását Przemyślben, a világháború múzeumában.

Sandomierz

Sandomierz

Hamarosan az utazás várható költségéről és további érdekességekről is beszámolunk majd. Addig is köszönettel várjuk érdeklődésüket, kérdéseiket a mazsike@gmail.com e-mail-címen, vagy a 06-1-311-6665-ös telefonszámon.