Spenótos rizottó lazaccal

A rizottó az olaszok egyik kedvence. Nem összetévesztendő a magyar bácskai rizottóval, vagy a rizibizivel, hiszen a rizottónak egészen más az állaga (jóval leves-szerűbb) és másképp is készítik.

Hozzávalók 3 fő részére:

1 bögre kerek szemű rizottó rizs
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 marék spenótlevél
1 liter húsleves
olívaolaj
1/2 dl száraz fehérbor
1 evőkanál vaj, vagy ha kóser rizottót szeretnénk, akkor a húsleves miatt parve margarin
20 dkg lazac
só, bors

Az olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst, kevergetve pároljuk, majd ráöntjük a bort. Amint elpárolgott, merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró húslevest, és tovább kevergetjük, míg a rizs megfő. Ekkor belekeverjük a spenótot és a vajat/parve margarint.
Közben a lazacot kockára vágjuk, és fokhagymás vajon vagy olajon pár perc alatt átsütjük. A rizottóra halmozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és azonnal tálaljuk.

(Rubin Eszter receptje)