A Polgár-lányok – filmvetítés és beszélgetés a Kino moziban a Mazsike szervezésében

Ez a film a sakkról szól, de nem sakk-film. Egy család bámulatos és emberi története, amely a sakk körül forog, ugyanakkor egyetemes egzisztenciális problémákat vet fel: a gyermeknevelést, a nemek különbözőségét, a szeretet erejét, valamint az élhető létezés és a folyamatos teljesítés közötti ellentmondásokat – nyilatkozta Yossi Aviram rendező.

Magyarországon a Zsidó Művészeti Napok keretében 2017 áprilisában mutatták be a Polgár-lányok életét bemutató, magyar-izraeli dokumentumfilmet.

Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia a sakktörténet különleges fejezetének hősei. Három magyar testvér, akik az édesapjuk által kidolgozott, sok irányból támadott, ellentmondásos kísérletnek nevezett, különleges nevelési program keretében már kisgyerekkoruktól kezdve arra készültek, hogy sakkvilágbajnokok legyenek.

Édesapjuk, Polgár László úgy döntött, hogy bebizonyítja: a „zsenialitás” tanulható, és megfelelő neveléssel bármely egészséges gyermek zsenivé fejleszthető. Lányai magántanulóként végezték iskolai tanulmányaikat, miközben édesapjuk edzőként fejlesztette sakk-tudásukat.

A film különböző idősíkokat és helyszíneket fog át. Egy családtörténet, amely 40 évet és három kontinenst ölel át, a három lánytestvér életének alakulását, sikereiket, kudarcaikat, elválásokat és egymásra találásokat is nyomon követve.


Írta és rendezte: Yossi Aviram, a film 70 perces. Szereplők: Polgár Zsuzsa, Polgár Zsófia, Polgár Judit, Polgár Klára, Polgár László

****

A filmet Egyesületünk beszélgetéssel egybekötött vetítés keretében mutatja be a Kino Moziban. A beszélgetésen részt vesz Polgár Judit, a Mazsike „Brüll Alfréd – a Magyar Zsidó Sportért Díj” 2016-os kitüntetettje is. A beszélgetést vezeti a közkedvelt újságíró, Váradi Júlia.

Időpont: 2017.06.06., kedd, 18:00

Helyszín: Kino Café Mozi (a Vígszínház mellett)

Részvételi díj: 1250,- Ft, érvényes Mazsike-kártyával 1000,- Ft

A vetítésen a férőhelyek száma korlátozott, ezért részvételi szándékukat kérjük, a mazsike@gmail.com címen szíveskedjenek jelezni. A foglalt jegyeket 2017. május 23.-30 között kérjük kifizetni és átvenni a Mazsike irodájában,10:00-16:00 óra között.

További információ: mazsike@gmail.com, tel.: 06-1-311-6665