Egy német sors – dokumentumfilm Goebbels titkárnőjével

A Verzió filmfesztivál után a Cirko Film is bemutatja az Egy német sors című, osztrák dokumentumfilmet (2016, 107’), melyet 2017. június 1-től vetít a Cirko Gejzír mozi.

Goebbels egykori titkárnője beszél benne, aki a felvétel idején 103 éves volt, és idén tavasszal halt meg 105 évesen. A film természetesen történelmi szempontból nagyon jelentős, de mint dokumentumfilm is újító és érdekes. 30 órányi anyagból vágták össze, és belevágtak archív felvételeket, régi propagandafilmeket is.

Brunhilde Pomsel gyors- és gépíró titkárnőként dolgozott Joseph Goebbels náci propagandaminiszter alatt. Életében visszatükröződnek a 20. század jelentős történelmi fordulatai: az őrült húszas évek Berlinjében Pomsel egy zsidó ügyvéd titkárnője volt, aki 1933-ban emigrált. Ezután egy jobboldali nacionalista frontharcos veterán emlékiratait gépelte, majd egy náci párttag barátja szerzett neki állást a berlini rádiónál. A posztot úgy kaphatta meg az „apolitikus” Pomsel, hogy ő is belépett az NSDAP-be. A film arra kényszeríti nézőit, hogy feltegyék maguknak a kérdést: ők mit tettek volna a helyében? Feláldoznák minden erkölcsi elvüket a karrierjük érdekében?

Angol feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=OghZCxxBktA

12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Forgalmazza a Cirko Film.