Peter és Susanne Scheiner dokumentfilmjei – vetítés

Március 7-én a ma Svájcban élő, a szlovákiai Komáromból származó Peter Scheiner dokumentumfilmjeit mutatjuk be.  Peter Scheiner azok közé tartozik, akik csak felnőttként, idegenben találták meg az identitásukat, de azóta többféle megközelítésből is foglalkozott vele. Budapesten először kerülnek következő filmjei vetítésre:

Naive Träume – Eine jüdische Gemeinde trotz dem Untergang, 2013, 30’– (Naiv álmok ?– A megszűnés ellen küzdő zsidó hitközség)

„Tíz évvel ezelőtt, 2001-ben készítettünk egy dokumentumfilmet „Emlékezések a jövőről“ – zsidók Komáromban címmel. A filmet több alkalommal bemutatta a Szlovák Televízió, a Duna Televízió,valamint a svájci Fernsehen és 3sat tévéadók. A „Naiv álmok?“ ennek a filmnek a folytatása.” – vallja a rendező. Idézet a filmből: „Komáromban a háború előtt 2743 zsidó élt, a második világháborút 248-an élték túl. A városban ma 45 bejegyzett tagja van a Komáromi Zsidó Hitközségnek.” Két testvér, Paszternák Tamás és András, ma harmincas éveiket taposó fiatalemberek még középiskolás korukban kezdtek el dolgozni annak érdekében, hogy felélénkítsék a helyi zsidóság életét. Imádkozásokat szerveztek a zsidó ünnepek alkalmával, kulturális rendezvényeket hívtak életre, valamint megkezdték a hitközség újságának kiadását. Ez a film az ő erőfeszítéseikről szól, de azokról a zsidókról is mesél, akik elhagyták Komáromot, de minden júniusban visszatérnek ide, hogy részt vegyenek a Holokauszt Emléknapon. A film foglalkozik a komáromi zsidóság történetével is, hiszen jelenlétük a városban a 13.századtól bizonyított. A komáromiakkal – zsidókkal és nem zsidókkal egyaránt – készített beszélgetések pedig rámutatnak a mai napig aktuális, sőt, az utóbbi években egyre erősödő antiszemitizmusra. Mindezek ellenére az utóbbi tíz évben a szlovák kisvárosban pozitív változásoknak lehetünk tanúi: támogatók és a városi önkormányzat segítségével sikerült felújítani a Menház épületét. A zsidó hitközséget a városban nyilvánosan elfogadják, ám a zsidó élettel kapcsolatban még sok kérdés nyitott. Ez a film fő témája.

Rendezte: Peter Scheiner

Forgatókönyv és szöveg: Susanne Scheiner

Operatőr: Drozd Milan

Ende der Erinnerung? 2016, 62’ – (Az emlékezet vége?)

Ki hallott már a svájci holokauszt-túlélők egyesületéről? És arról, hogy már fel is oszlott? Miért is szűnt meg, és mit mond ez el a történelemhez való viszonyunkról? És mit Svájcról? Vajon ezzel a múltfeldolgozásnak is vége szakadt, vagy az emlékezet vége egy másikfajta emlékezet kezdetét jelentheti?

2011-ben, a Auschwitz felszabadításának 60. évfordulóján a Svájci Holokauszttúlélők Egyesülete ünnepélyes keretek között feloszlatásra került. De ezzel nem zárult le véglegesen a történet: eme alkalom képezi az ünnep keretét, melyet az egyesületi élet egy-egy pillanatának megőrőkítése egészít ki. Tanúivá válunk a tagok: a túlélők találkozásainak és visszaemlékezéseinek a második világháború során megélt szörnyű időkről. Gerhard Richter festő kiállítása is fontos szerepet kap: a maga egyedülálló módján festette meg néhány túlélő történetét, mely a kapcsolódó kiadványban is felhasználásra került.

Írta és rendezte: Peter Scheiner

Közreműködött: Felix von Murault, Roni Ullmann

A vetítést követően Szunyogh Szabolcs beszélget Peter Scheinerrel. A belépés ingyenes.

Időpont: 2017. március 7. , 18: 30

Helyszín: Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár – 1075 Budapest, Csányi utca 5.