Meghalt Kertész Imre

A Nobel- és Kossuth-díjas magyar írót, műfordítót, a Magyar Szent István-rend kitüntetettjét budapesti otthonában érte a halál.

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. Tizennégy évesen deportálták Auschwitzba, de más koncentrációs tábort is megjárt. A lágerek felszabadítása után, 1945-ben hazatért Magyarországra, ahol újságírással és fizikai munkával tartotta el magát.

Leghíresebb regényén, a Sorstalanságon 13 éven át dolgozott, 1960-1973 között írta. Az írói sikert a nyolcvanas évek második fele, itthon a rendszerváltás hozta meg számára. Hosszú évekig Berlinben élt, néhány éve költözött vissza Magyarországra.

Sorstalanság című regényéből vegyes fogadtatású film is készült Koltai Lajos rendezésében.
Számos irodalmi díj kitüntetettje.

1999-ben átvette a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által alapított „A Magyar Zsidó Kultúráért”-díjat. A díjat 1988-ban, az egyesület megalakulásának 10. évfordulója alkalmából alapította a MAZSIKE vezetősége.
2002. október 10-én első magyarként kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint Kertész „az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”.

kertesz_nobel_dij_atvetel

Bár közéleti szereplése az utóbbi időben több vitát váltott ki, irodalmi munkássága, azon belül is a Holokauszt újszerű ábrázolásmódja, a gyermeki szemszögből elmesélt narráció vitathatatlanul a világirodalom élvonalába sorolja Kertészt.

A sors kegyetlen fintora, hogy Kertész, aki ars poeticájában azt vallotta, hogy cselekedni csak az íráson keresztül tud, élete végén Parkinson-kórban szenvedett, amely többek között éppen az írást tette számára lehetetlenné.
Egyesületünk ezúton fejezi ki részvétét az író családja és hozzátartozói felé.