Megemlékezés Fényes Adolf festőművész születésének 150. évfordulóján

Megemlékezést tartott a Nemzeti Örökség Intézete Fényes Adolf festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából. A festő Salgótarján Utcai zsidó Temetőben található sírjánál tartott eseményen beszédet mondott Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy Fényes Adolf egyszerre élte meg zsidó származását és magyarságát: bár Horthy Miklós kormányzó mentesítette a zsidótörvények hatálya alól, az 1944. október 15-ei nyilaspuccs után a pesti gettóba kényszerült, melynek felszabadulása után, 1945 márciusában érte a csaknem 80 éves művészt a halál. Művészi pályája és életútja jól példázza a magyar zsidóság XIX-XX. századi sorsát is.

A politikus rámutatott: fontos emlékezni a magyar zsidóság kiemelkedő történelmi és művészeti személyiségeire. A Magyar Kormány ezért döntött úgy, hogy a Nemzeti Örökség Intézete 2017-re 2184,2 millió forint egyszeri, valamint 1258,2 millió forint tartós jelleggel bíró forrást kapjon, melyből többek között méltó módon fog megújulni a Salgótarján Utcai Zsidó Temető is, ahol számos meghatározó üzletember, művész és közéleti személyiség sírhelye, mauzóleuma található.

Latorcai Csaba beszéde végén hangsúlyozta, hogy a magyar zsidóság is fontos és értékes része a magyar társadalomnak immár több száz éve. Ezért Fényes Adolf születésének 150. évfordulója alkalmából a zsidó-magyar közös múltra is emlékezünk.

Fotó: Bruzás Noémi, MTI