Mazsike-séták a JudaFesten

június 5., vasárnap

10:00 Régi pesti zsidónegyed – Deák Gábor vezetésével

A sétán a régi pesti zsidónegyed emblematikus helyszíneit járjuk végig: a Kazinczy utcai ortodox és a Rumbach Sebestyén utcai status quo ante zsinagógák, és a hozzájuk kapcsolódó közösségek történetei mellett szó lesz az az OMIKE Művészakciójáról, az egykori gettó-időkről és a gettóbeli életről, valamint olyan, legendás lakók történeteiről, mint Goldziher Ignác keletkutató, Krúdy Gyula, Szomory Dezső vagy Herzl Tivadar.

Találkozó: 10:00, Bálint ház előtt

****

13:00 – A körúton túl. Külső-Erzsébetváros zsidó arca – Deák Gábor vezetésével

Ezen a sétán, rendhagyó módon a körúton kívülre kalandozunk, az egykori legendás Király színház, A Hunyadi téri zsinagóga és a Bethlen tér irányába, ahol az egykori Izraelita Süketnémák Országos Egyesülete székházában kialakított zsinagóga a világhírű Baumhorn Lipót zsinagógaépítész utolsó munkája. A lakóházak és vallási épületek a belső-Erzsébetváros, a Lipótváros és az Újlipótváros zsidóságához képest szegényebb, alsó-középosztálybeli réteg életének színterei – a zsidó kispolgárság egykori életébe és történeteibe kapunk betekintést.

Találkozó: 13:00, A Zeneakadémia főbejárata előtt

****

16:00 – Zsidónegyed másként. „Hűlt helyek” – séta a régi pesti zsidónegyed bontott épületeinek nyomában – Szegő Dóri vezetésével

Sétánkon a hiány kalauzol bennünket. Helyszíneink egykor a régi pesti zsidónegyed karakteres épületei voltak, vagy a hozzájuk kapcsolódó történetek miatt, vagy historizáló stílusukkal az utcaképet és a negyed hangulatát meghatározó voltuk miatt. A sétán megidézett épületek mára bontásra kerültek, vagy teljesen elveszítették régi arculatukat. Feltárjuk az épületek történetét és sorsát, köztük a Hild József által tervezett Király utca 40-ét, ahol Gundel János éttermében felszolgálták az első bécsi szeleteket – melyről Krúdy Boldogult úrfikoromban című regénye hűen tudósít, vagy a Holló utca 11, Fleischmann Lipót ezüstműves számára épült szecessziós bérházát. Egy-egy helyszínen az irodalom teszi a múltat kézzel foghatóvá.

Találkozó: 16:00, a Nagymező utca- Király utca sarkán, az Avilai Szent Teréz Plébánia templom előtt