SZÜLETÉSNAPOKRA

„Én egész népemet fogom,

nem középiskolás fokon

tani-

tani!”

 

Az elmúlt hónapban gyakran hangozottak el ezek a sorok, lévén a Költészet napja, József Attila születésnapja.

Úgy döntöttünk idén, hogy születésapjukon megköszöntjük a MAZSIKE eddigi díjazottjait, hiszen azzal, hogy elfogadták elismerést (család)tagjainkká váltak.

Ebben a hónapban Heller Ágnes és Hegedűs D. Géza ünnepli születésnapját. A maguk módján, ki katedrán, ki színpadon tanít, oktat bennünket. Ezért illenek a köszöntéshez József Attila sora.

Miközben jó egészséget, jó tanítványokat és közönséget kívánunk Nekik, idézzük ide Heller Ágnes ma is aktuális gondolatát:

„Az emberek úgy általában szeretik a szabadságot, de pontosan nem tudják, ez miben áll és milyen lehet. Ha megkérdezik az embereket, hogy szeretnek-e szabadon élni, igennel fognak válaszolni. Ha megkérdezik őket arról, hogy ők akarnak-e a sorsuk felől dönteni, akkor már más lesz a válasz, mert egy bizonyos szempontból szeretik a szabadságot, más szempontból azonban félnek tőle. A szabadság ugyanis felelősséggel is jár: mi vagyunk felelősek saját életünkért, a környezetünkért, nemcsak családunkat, hanem egész országunkat értve ezalatt.”

Hegedűs D. Géza pedig egy versrészletet ajánlott figyelmünkbe saját születésnapján:

…”arany napoknak alján pattanó

labdák körül gomolygó gombolyag,

gyereksereg visong: a réteken

zászlós sörényű, csillogó lovak

 

száguldanak a hulló nap felé!

s fejünk felett majd surrog és csivog

a fecskefészkektől sötét eresz!

Így lesz-e? Így! Mert egyszer béke lesz.

 

Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!”

 

/Radnóti Miklós, Himnusz a békéről/