JANCSÓ 99-100: MAGÁNBŰNÖK, KÖZERKÖLCSÖK

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Hernád Ház „Pesti mozi” című kiállításának közös programsorozata
2020. szeptember 24-től 2021. szeptember 27-ig.

A magyar filmművészet világszerte legismertebb alkotója, Jancsó Miklós, 2020. szeptember 27-én lett volna 99 éves. Ezt az életkort kevesen érik meg, de Jancsó Miklós – barátainak Miki bácsi – életműve, alkotásai sokkal tovább élnek. Életműve, filmjeinek különleges világa, iskolateremtő alkotásai előtt tisztelegve indítottunk egy filmsorozatot 99. születésnapjától a centenáriumig, amit a covid járvány miatt meg kellett szakítanunk.

A „Jancsó Miklós 99-100” programsorozat most folytatódik.

 

A sorozat következő vetítése 2021. június 30-án, szerdán este 8 órakor

A nyári vetítések helyszíne a Róth Miksa Emlékház kertje (Bp. VII. Nefelejcs utca 26.)

 

MAGÁNBŰNÖK, KÖZERKÖLCSÖK

A filmvetítés előtti beszélgetés résztvevői:
Balázsovits Lajos Jászai Mari-díjas színművész a film főszereplője, Csorba László történész, egyetemi tanár, Báron György filmesztéta, a sorozat szerkesztője és Kirschner Péter a MAZSIKE elnöke.

Belépődíj: 1000 Ft.

Ezen a programon kizárólag 18 éven felüliek vehetnek részt!

A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható! (maszk nem kötelező)

A „Magánbűnök, közerkölcsök” soha nem került moziforgalmazásra. A világpremierjét az 1976-os cannes-i filmfesztiválon tartották, majd mind Magyarországon, mind Olaszországban betiltották, utóbbiban pornográfia vádjával bírósági eljárást is indítottak ellene, amely felmentéssel végződött.
A történet Rudolf trónörökös és Vetsera Mária többször megfilmesített tragikus végű szerelmének Jancsó-féle szabad újrafogalmazása. „A Magánbűnök nem pornófilm – mondta róla a rendező -, ugyanolyan politikai analízis, mint a többi filmem… Játék egy áltörténeti eseménnyel. Játék annak a mechanizmusnak a vizsgálatával, hogy a hatalom intrikái hogyan befolyásolhatnak, dönthetnek el bizonyos dolgokat, emberi sorsokat.”
Vagyis: tipikus Jancsó-film, csak felnőtteknek.