Göncz Árpád 100

A mai napon lenne 100 éves Göncz Árpád, a III. Magyar Köztársaság első elnöke. Rá emlékezve adjuk közre elnöki, politikusi Ars poeitcáját, ahogy Ő fogalmazott Ars politikáját.

Ars politica – Minden időre

„Erkölcsi és politikai késztetést éreztem, hogy „plebejus” államfő legyek, aki a magyar politikai élet színpadára képes visszahozni a mosolyt, – mert anélkül nemcsak politizálni, hanem élni sem lehet.”

Jellemző volt rá a kisebbségek, kirekesztettek, megbélyegzettek melletti kiállás. Ennek egyik emlékezetes példája a képen látható.

Budapest, 1990. május 28.
Antall József miniszterelnök, Szabad György, az Országgyûlés elnöke és Göncz Árpád köztársasági elnök (b-j) díszõrséget áll Raoul Wallenberg budai szobránál. Magyarországi pártok, egyesületek és a mûvészeti élet képviselõi május 28-án demonstrációval figyelmeztették az ország közvéleményét arra, hogy semmiképpen nem lehet tétlenül nézni a kisebbségellenes, agresszív indulatokat.
MTI Fotó: Fényes Gábor

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület tisztelettel emlékezik meg Göncz Árpádról.

 

Göncz Árpád születésének 100. évfordulóján megnyílt Óbudán, egykori lakóhelyén a
GÖNCZ ÁRPÁD EMLÉKHELY

“Göncz Árpád minden szava, minden mozdulata, az egész élete, annak sötét mélye, nehéz kapaszkodói és fényes magasa mind azt mondta nekünk és mondja továbbra is, azt a hatalmas elfelejtett ezerszer elárult fölismerést, hogy minden ember egyenlő vagy ahogy írva van, minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad” (Esterházy Péter)

A Göncz Árpád Emlékhely Óbudán, a Bécsi út 88-ban található, abban a száznál több lakásos házban, ahol 1947 és 1990 között lakott. Gyermekei hozták létre, és rendezték be, felidézve szüleik otthonának képét, és az egykori berendezést. Itt található Göncz Árpád és Zsuzsa könyvtárának jelentős része, különös tekintettel Göncz Árpád saját műveire, majd kétszázhúsz kötetnyi műfordítására, emlékek, fényképek, írói és közhivatali tevékenységének dokumentumai.

Az Emlékhely látogatása előzetes regisztrációval az info@gonczarpad.hu e-mail címen lehetséges, visszaigazolás után.