FELHÍVÁS A KÖZÉPISKOLÁK DIÁKJAIHOZ

Éppen húsz éve, hogy az ország iskoláiban megemlékezünk a holokauszt magyarországi áldozatairól. Azóta minden diák tudhatja, hogy 1944. április 16-án kezdődött meg a magyarországi zsidók gettóba zárása a mai Kárpátalján. Rövidesen elindultak az első vonatok a haláltáborokba, ahol több mint félmillió honfitársunk vált a mérhetetlen gyűlölet ártatlan áldozatává. Egyiküknek sincs sírhelye, ahol a túlélők, a leszármazottak, a szolidaritást vállalók fejet hajthatnak emlékük előtt.

Gunter Demning német szobrászművész azért alkotta meg és helyezte el a botlatóköveket az áldozatok utolsó, szabadon választott lakása előtt, hogy legyen nevük és jelképes emlékhelyük. A művész Európában már 50 ezer botlatókövet rakott le, és Magyarországon is megközelíti az ötszázat a kövek száma.

Arra kérünk Benneteket, hogy a Covid19 miatt a járványügyi előírásokat betartva, keressétek fel a településeteken található botlatóköveket. Esetleg együttműködhettek a helyi zsidó hitközséggel is. Zsidó szokás szerint egy-egy kaviccsal, mécsessel, esetleg egy szál virággal emlékezzetek meg az elhurcolt és meggyilkolt áldozatokról.
Ha a járványhelyzet miatt éppen április 16-án nem kerülhet sor a botlatóköveknél történő megemlékezésre, azt a tanév végéig bármikor meg lehet tenni.
A helyszínen készült fotót, videót küldjétek el részünkre, hogy mások figyelmét is felhívjuk a méltó megemlékezésre.