Európa mi vagyunk – Európa az, amivé tesszük!

 Európa mi vagyunk – Európa az, amivé tesszük! – Ez lehetne a jelmondata annak a kezdeményezésnek, amelyet a német Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF – Bűnjel Békeszolgálat Akció) nevű szervezet hirdetett meg azért, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző nemzetiségű, kulturális hátterű, történelmi örökséget hordozó társadalmi csoportokat Európában. A cél az volna, hogy a megismerés által megtanulják megérteni egymást, és így lebomoljanak előítéletek, feloldódjon a lépten-nyomon tetten érhető félelem.

Az a nyári tábor, amelyet idén harmadik alkalommal a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület együttműködésével szervez az ASF Magyarországon, nemcsak hagyomány, hanem műfajteremtő lehet e téren. Tizenöten érkeznek Budapestre azért, hogy megismerkedjenek az itteni zsidó közösség mindennapjaival, bejárják a számukra fontos helyeket, találkozzanak különböző szervezeteik képviselőivel, fiatalokkal, idősebbekkel, a Holokauszt túlélői közül is azokkal, akik szívesen beszélnek életükről.

Az ASF nagyon fontosnak tartja, hogy a csapat ne csak szemlélője legyen, hanem a lehetőségekhez mérten aktív részesévé váljon a budapesti zsidóság közösségi életének, ezért az itt töltött napokban dolgoznak a Kozma utcai, az ádándi és a balatonfüredi zsidó temetőkben is. Elsősorban egykori munkaszolgálatosok sírköveit hozzák rendbe a Kozma utca temetőben, hogy munkájuk révén nyomot hagyjanak maguk után. Ez a munka azért felbecsülhetetlen, mert az emlékhely évről-évre rosszabb állapotba kerül, de a feliratok letisztítása, újrafestése révén mégse merülnek feledésbe a nevek.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület gondoskodik arról, hogy a tábor résztvevői megismerhessék ennek a közösségnek a múltját, a történelmi örökségét is. Találkozókat szervez történészekkel, egyházi vezetőkkel, politikusokkal, művészekkel, hogy a résztvevők képet kapjanak arról, hogyan éltek a zsidók ebben az országban.

A résztvevők július 19-én kezdik meg a munkát a Kozma utcai zsidó temetőben, majd civil szervezetekkel találkoznak a Bálint Házban. Július 21-én a békásmegyeri Evangélikus Gyülekezet istentiszteletén vesznek részt. Délután Szentendre zsidó múltját fedezik fel. Július 22-én Ádándon, majd 23-án Balatonfüreden dolgoznak a zsidó temetőkben. Megtekintik a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házát. Július 24-én a MAZSIHISZ, 25-én pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőivel találkoznak. 29-én az Üvegházban, a Carl Lutz Emlékmúzeumot tekintik meg, míg 30-án a Páva utcai Holokauszt emlékközpontban holokauszt túlélőkkel találkoznak.

 

A fotót Merész Márton (168 óra) készítette a tavalyi tábor alkalmával.