Elment az utolsó kisvárdai holokauszt-túlélő, Molnár (Moskovics) László

A gettó létszáma 6935 fő volt. Ellátásukról a következőképpen gondoskodtak: havi 30 dkg cukrot, 30 dkg étolajat és heti 10 dkg húst kaphattak. A gettóban kitört az éhínség. Néhányan megpróbáltak segíteni, de a csendőrök megakadályozták, hogy élelmiszercsomagokat juttassanak be a gettóba. Egy baptista férfi, Eszenyi Lajos ennek ellenére megpróbált becsempészni némi élelmiszert, őt a családi ebéd mellől vitték el a csendőrök, és nyolc hónapra Sopronba internálták. A környékbeli falvakból beszállított emberekkel együtt végül 7500-ra emelkedett a gettóba zsúfolt emberek létszáma.

A kisvárdai gettóból két vonat indult Auschwitzba. Az első 1944. május 29-én, a második május 31-én. Először a Schwartz fakereskedés udvarára terelték át az embereket a gettóból, innen indították őket a vasútállomásra. Az 1946-os adatok szerint 804 zsidó élt Kisvárdán, gyakorlatilag tehát a zsidó lakosság 90 %-t megölték.

Az utolsó kisvárdai holokauszt-túlélő, Molnár (Moskovics) László 2018 július 4-én halt meg. Molnár László 1931. szeptember 7-én született Zsurkon. Apja Moskovitz József, édesanyja Róthfeld Ilona. Édesapja és nagyapja is szeszgyárvezető volt a községben. 1938-ban, az első zsidótörvény alapján menesztették őket, ezután költöztek be Kisvárdára. A gettózás idején 13 éves volt, a Mártírok útján lévő zsidó iskolába járt, a 6. osztályt tudta csak befejezni, mert deportálták. A második transzporttal vitték el Auschwitz-Birkenauba. Mivel magas, fejlett volt, így a munkásrészbe került. Később édesapjával átszállították Dachauba. 1945. május elsején szabadította fel őket az amerikai hadsereg.

A háború után Molnár László két évig magánfuvaros volt. Iskolába nem vettek fel, mert kuláknak nyilvánítottak. Ezután katona lett, leszerelés után pedig állami fuvarozónál kocsisként helyezkedett el, ahol négy évet dolgozott. Majd az állatforgalmi és húsiparnál helyezkedett el, ahol több, mint 30 évig állatátvevőként dolgozott. Onnan ment nyugdíjba. Ezalatt az idő alatt technikumi érettségit tett, és mint hátrányos politikai helyzetű, felvételt nyert a Debreceni Agrártudományi Egyetemre, – amelynek 1965-1970-ig volt hallgatója – és ahol sikeresen diplomázott. 1991.őszéig az Állatforgalmi Vállalat Kisvárdai Kirendeltségén dolgozott felvásárlóként kb. 40 éven keresztül.

Molnár László halálával lezárult egy fejezet a kisvárdai zsidóság történetében. Emlékét megőrizzük, csakúgy, mint annak a több ezer kisvárdai zsidónak az emlékét, akiket az embertelen barbárság elpusztított.