Egy különleges kiállítás: Pál István festőművész és Füst Milán barátsága, valamint egy rejtőzködő életmű

Egy véletlen folytán Füst Milán hagyatékából tavaly előkerült a Pál István festőművésszel 1911-1942 között folytatott levelezés. Ez nem csak a tudományos kutatásnak adott új lendületet, de a két művész barátságát és Pál festményeit bemutató kiállítást is eredményezett.

Pál István 1888-ban született Kolozsvárott. Tanult a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Ferenczy Károlynál, Hollósy Simonbél Münchenben, de Párizsban is megfordult. 1909-ben Nagybányán festett, 1910-ben a kecskeméti művésztelepen dolgozott. 1919-ben Bornemisza Gézával művésztelepet szervezett a Svábhegyen. 1925-ben részt vett az avantgárd szellemű aradi lap, a Periszkóp létrehozásában. Expresszív, kubista hangulatú képei bár itt-ott Cézanne hatását mutatják.

Pál, barátjához, Füst Milánhoz hasonlóan, lelki-pszichés problémákkal küzdött. A festő hosszú éveket töltött elmegyógyintézetekben. Legjelentősebb alkotásai éppen ebben a közegben készültek.

A két művész barátsága sorsközösséget is jelentett. Azonos évben születtek, mindketten zsidó családban, és mindketten a Nyugat és a modern művészetek vonzásában találtak rá művészi hivatásukra. Sorsuk nem egyformán teljesedett be: Füst túlélte a II. világháborút, Pál azonban nem.

Füst Milán naplót vezetett, pedánsan dokumentált és megőrzött mindent, így maradhatott fenn az utókornak barátjával folytatott levelezése is, amely nem csak egy művészbarátságba enged bepillantást, de egyben érdekes kordokumentum is.

A két művész barátságát bemutató kiállításra a Mazsike vezetéssel egybekötött tárlatlátogatást szervez az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményébe.

Időpont: 2016. november 8., kedd, 15:00 óra

Vezetőnk Faludy Judit, a kiállítás egyik kurátora lesz

Helyszín:  1067 Budapest, Teréz krt. 13.

Részvételi díj: A részvétel ingyenes

A férőhelyek erősen korlátozott száma (15 fő) miatt előzetes regisztrációikat a mazsike@gmail.com címen várjuk.

További információ: 06-1-311-6665, mazsike@gmail.com

pal-istvan-fekvo-akt pal-istvan-enterior-felulnezetbol pal-istvan-csendelet-1921