Látogatás az OR-ZSE könyvtárában

2016 tavaszán az Országos Széchényi Könyvtárban kiállított judaika-gyűjteményt bemutató, nagy sikerű Mazsike-tárlatvezetés sok érdeklődőt vonzott. Akkori kalauzunk, dr. Tamási Balázs vezetésével ezúttal a Rabbiképző könyvtárát és a könyvtár néhány kincsét ismerhetjük meg.

rabbikepzo2A 1877-ben a frissen alapított Országos Rabbiképző Intézet a fiatal Kaufmann Dávidot, az intézmény első könyvtárosát és egyik első tanárát megbízza a Könyvtár létrehozásának feladatával. Kaufmann rendkívüli szakértelmének és kiváló külföldi kapcsolatainak köszönhetően jelentős könyv- és kézirathagyatékot vásárolt meg.

Ebből az időből származnak a Könyvtár legrégebbi és legértékesebb héber kéziratai. Ugyancsak ebben az időben vásárolt az intézmény 1500 előtt megjelent héber könyveket, azaz héber ősnyomtatványokat is, továbbá több mint ezer régi könyvet a 16-18. századból, amelyek ma is féltve őrzött kincsei a gyűjteménynek.

1942-re a Könyvtár több mint 40 ezer könyvvel és jelentős folyóirat-állománnyal rendelkezett. A vészkorszak azonban sajnos a Könyvtárat sem kímélte. Adolf Eichmann például több ezer értékes könyvet kobzott el, de Budapest ostromakor az épületet ért belövés is erősen megrongálta a könyvtár állományát.

Hogy mi történt a könyvtárral a háború után; hogy melyek a legértékesebb darabjai a gyűjteménynek, és miért fontosak ezek, megtudhatja, ha velünk tart könyvtárlátogató kulturális sétánkon.

Időpont: 2016. november 15., kedd, 16:00 óra

Részvételi díj: a programon a részvétel díjtalan

Helyszín: Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (1084 Budapest, Scheiber Sándor u. 2.)

A férőhelyek korlátozott száma (20 fő) miatt kérjük, hogy részvételi szándékát szíveskedjék előzetesen, a mazsike@gmail.com címen jelezni.