Április 16: A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

Tisztelt Egyesületi Tagok! Barátaink! Emlékezők!

Ebben az évben 20. alkalommal emlékezünk meg április 16-án a holokauszt magyarországi áldozatairól. Mindezt az egész életünket átrendező járvány miatt a megszokottól eltérő módon tehetjük. Szűk körben az emlékezés botlatóköveit helyeztük el Budapesten, amelyről az Emléknapon videófelvételt teszünk közzé.

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja Pokorni Zoltán kezdeményezésére került a naptárba. Személye különös hangsúlyt ad az emlékezésnek. Amikor tudomására jutott, hogy nagyapja a gyilkosok oldalán állt, emblematikus alakja lett a megrendülésnek és a vezeklésnek. Tanulsága annak, hogy a korabeli magyar társadalom felelősségét, közömbösségét nem lehet elhallgatni. A nehéz igazsággal a tudatunkban kell emlékezni az áldozatokra.
Gunter Demning német szobrászművész botlatókövei a nagy számok helyett nevet adnak az áldozatoknak és helyet az emlékezésnek.

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján arra kérek mindenkit, hogy a járványveszély előírásait betartva keresse fel a közelében található botlatóköveket. Egy kaviccsal vagy mécses meggyújátásával emlékezzen elpusztított honfitársainkra.

 

Kirschner Péter
a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke