Zalaegerszegi Zsidó Kulturális Napok
2017. november 16-19.

A MAZSIKE évek óta törekszik arra, hogy a gazdag zsidó kulturális hagyományt az ország vidéki településein is megismerjék. Ez a törekvés minden esetben találkozik a helyi zsidó közösség szándékaival is. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközséggel kialakult szoros együttműködés eredményeként valósul meg a Zalaegerszegi Zsidó Kulturális Napok programja.

– November 16. csütörtök, 13 óra
Két évszázad zsidó költészete. Gerendás Péter és Galkó Balázs zenés irodalmi műsora.
A Múlt és jövő kiadónál megjelent antológiából válogatta a két művész azokat a verseket, amelyek színes, érdekes képet adnak az ismert és kevéssé ismert költőkről, a 19-20. század történelmi fordulatairól, mindennapi világáról. A versek egy részét Gerendás Péter zenésítette meg. Némely vers azonban már a korábeli zenés szórakozóhelyeken is elhangzott dalok formájában.
Helyszín: Kölcsey Ferenc Gimnázium, Aula (8900 Zalaegerszeg, Rákóczi u. 49-53)

A Gimnáziumban ezt megelőzően nyílik meg a „Hiány“ című kiállítás. Az erdetileg a Metró Galériában látható tabló sorozat azoknak az ismert művészeknek, tudósoknak, feltalálóknak, sportolóknak, íróknak, zeneszerzőknek állít emléket, akik az üldöztetés miatt kénytelenek voltak elhagyni hazájukat, pályájuk kettétört. Többségük azonban a holokauszt áldozata lett, óriási hiányt hagyva maga után.

A kiállítást és a Zalaegerszegi Zsidó Kulturális Napokat megnyitja Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke.A „Hiány“ című kiálíltás ezt követően november 27-december 2. között a Deák Ferenc Szakközépiskolában lesz látható.

– November 17. péntek, 10 óra
Zsinagóga építészet Kelet-közép Európában. Klein Rudolf építésztörténész kiállítása.

Köszöntő: Flaisz Gergő igazgató

Helyszín: Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ, 8900 Zalaegerszeg. Landorhegyi út 21

– November 17. péntek, 17 óra
Szombatfogadás a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség közösségi helységében, ezt követően Derzsi Katalin szóló dalestje a világ minden tájáról hozott zsidó dalokból. Zongorán kísér Tóth-Takács Judit.

Derzsi Katalin autodidakta módján képezte hangját és énektudását. Önálló műsora zongora kísérettel a zsidó dalalmok legváltozatosabb világát idézi fel. Műsora közel fél órás. Kíválóan alkalmas a szombat fogadás hangulatához. Az estet felkonferálja Siklósi Vilmos a zalaegerszegi hitközség elnöke.

Helyszín: 8900 Zalaegerszeg, Eötvös u 3.

– November 19. vasárnap, 17 óra
A túlélés humora. Gábor György és Hegedűs D. Géza Karinthy műsora a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség közösségi helységében.

A túlélés humora című sorozat azokról a zsidó humoristákról szól, akik az híres pesti humor megtestesítői, megszólaltatói. Akik úgy gondolták, hogy a humor segíti a nehézségek elviselését, akár a túlélést is. A műsort szerkesztette Kalmár Tibor a legismerebb humorista, kabaré rendező és szerkesztő, akit tavaly a Magyar Zsidó Kulturáért díjjak tüntetünk ki. Hegedűs D. Géza pedig kíváló megszólaltatója Karinthy írásainak, szintén a Magyar Zsidó Kultúráért díj kitüntetteje. Beszélgető partnere Gábor György vallásfilozófus, a zsidó humor szakértője.

Az estet felkonferálja Árvai József, a zalaegerszegi Hitközség alelnöke.