World Press Photo sajtófotó-kiállítás Révész Tamás fotóművész vezetésével

world-press-photo-logo

A magyar közönségnek 33 éve van lehetősége megtekinteni az aktuális év díjnyertes sajtófotóit felsorakoztató, a világ 40 országában látható, nemzetközi vándorkiállítást.

A kiállítást minden évben nagy érdeklődés övezi. Az idei évben külön szekció foglalkozik a menekültválságot bemutató, ezt a témát feldolgozó képekkel. Ezek között találhatóak Balogh László és Szabó Bernadett Pulitzer-díjas fotói is. A két hazai fotóriporter a menekültválságról készített képeikkel került a hírfotó kategóriában győztes Reuters csapatába.

Mit értünk egészen pontosan sajtófotó alatt? Mi a különbség egy művészi fotó és a sajtófotó között? Mitől jó egy sajtófotó?

Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ a téma egyik leginkább szakavatott ismerőjével és képviselőjével, Révész Tamás fotóművésszel, aki elfogadta felkérésünket, és vállalta, hogy vezeti a Mazsike csoportját a 2016-os Word Press Photo kiállításon.

Időpont: 2016. október 20., csütörtök, 15:00 óra

Helyszín: Néprajzi Múzeum (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.)

Részvételi díj: 1000,- Ft

A résztvevők száma korlátozott, maximum 30 fő. Ezért kérjük, hogy részvételi szándékát előzetes regisztrációval szíveskedjék jelezni a mazsike@gmail.com címen.

revesz-tamasRévész Tamás Balázs Béla-díjas fotóművész, fotóriporter, egyetemi tanár. Középiskolás kora óta fényképez. Elvégezte a MUOSZ Újságíró Iskola, kép- és tördelőszerkesztő szakát, később fotóriporterként dolgozott, több külföldi országban volt ösztöndíjas. 1983-tól tanít a Nemzetközi Újságíróiskolán. 1988-89-ben a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagja. 1996-tól az USA-ban dolgozik, fotókat készít és sajtófotót tanít. Számos rangos díj, többek között a World Press Photo Prize és a Pulitzer Memorial Award kitüntetettje. Az esztétizáló fotóriporterek közé tartozik. Állhatatosságáról híres, évekig foglalkozik egy témával. Több mint hatvan kiállítása volt.