A Városmajor zsidó szemmel – új kulturális Mazsike-séta!

Akik figyelemmel kísérik sétáinkat, már bizonyára jól ismerik a pesti oldal, nevezetesen a VI., VII., VIII. valamint a XIII. kerület újlipótvárosi részének zsidó kulturális szempontból érdekes helyszíneit. Budán eddig csak a Várban szoktunk sétálni. Januárban azonban új, budai sétával jelentkezünk: ezúttal a 12. kerület egy központi, de zsidó kulturális szempontból kevéssé közismert részével és annak történeteivel ismerkedünk meg.

Sokan járunk a Kék Golyó és a Szent János kórház között, és mégis legtöbben talán figyelmetlenül haladunk el ismert történetek helyszínei előtt. Egyesületünk legújabb sétájával a Városmajor utcát járjuk be a Magyar jakobinusok terétől az Alma utcáig.

Az utca épületein keresztül betekintünk a Vágó fivérek építészeti munkásságába, a híres Árkay-villa lakóinak életébe, az Alma utcai Zsidó Idősek Otthonának múltjába-jelenébe, megnézzük a nyilas uralom egyik legszégyenletesebb eseményének helyszínét, de lesz szó Basch Lóránt ügyvédről és irodalomtörténészről, a Nyugatról, Babits Mihályról, Polcz Alaine-ről és Mészöly Miklósról is.

A séta időtartama 1,5-2 óra.

Időpont: 2016. február 19., 11:00

Találkozó: Városmajori Jézus Szíve-templom (1122 Budapest, Csaba utca 5.)
(A séta a János kórháznál ér véget.)

Sétavezető: Süveges Gréta

Részvételi díj: 1500,- Ft, 2017-re érvényesített Mazsike-kártyával 500,- Ft

Előzetes regisztráció: mazsikesetak@gmail.com

A férőhelyek száma maximum 25 fő. A programváltozás jogát fenntartjuk, erről e-mailben értesítjük a jelentkezőket.

(A képen a Városmajor utca 48/a épületén elhelyezett emléktábla látható)