Roma diákok ismerkedtek a sokszínű magyar zsidósággal

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége által elindított Nyitott zsinagógák program keretében, a Mazsike és a Wallenberg Egyesület közreműködésével a sajókazai Dr. Ambédkar Gimnázium csoportját láttuk vendégül május közepén a Síp utcai székházban.

A roma diákokból álló csoport előzőleg jó eredménnyel szerepelt az idei Raoul Wallenberg – régen volt? Hol is volt? című, évente megrendezésre kerülő városismereti vetélkedőn, amely a magyarországi Holokauszt, az embermentők, a zsidó-magyar kultúra együttélése témáit dolgozza fel, valamint a Holokauszt- és embermentő emlékhelyeket ismerteti meg a diákokkal. Ennek kapcsán szervezett budapesti kirándulást számukra a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Raoul Wallenberg Egyesület.

sajokaza_latogatasA diákok és tanáraik rövid ismertetőt kaptak a magyarországi zsidóság múltjáról, a zsidó vallásról és a magyar zsidóság sokszínűségéről. Frölich Katalin vezetésével a csoport megtekintette a Dohány utcai zsinagógát is.

A csapatot a Wallenberg Egyesület és a Mazsike hívta meg a budapesti kirándulásra. Kirschner Péter, a Mazsike elnöke ismertette a csoporttal a Roma Holokausztról készített kiállítást, és mindenki megajándékozott az „Emberségről példát…” című kiadvánnyal, amely a magyarországi holokauszt és az embermentők munkásságát mutatja be.