Retikül Női Irodalmi Szalon, 2017.03.30.: Elif Shafak: A város tükrei

„Azért jöttem a tükrök városába, mert egy olyan történet szereplője vagyok, mely jóval a születésem előtt íródott. Azért vagyok a tükrök városában, mert meg akarom tudni, ki vagyok valójában.” (Elif Shafak: A város tükrei)

A 16. század végén, Spanyolországban járunk, ahol az inkvizíció és a rettegés az úr. Ezrek kerülnek máglyára ártatlanul, és még többeket hurcolnak meg. A regény főszereplői az inkvizíció elől menekülő ibériai zsidók, akiket az Oszmán Birodalom zsidó közösségei fogadtak be. Voltak köztük, akik korábban kikeresztelkedtek, de olyanok is, akik többé nem valamely vallási közösség tagjaként kívánták meghatározni magukat, mert szabadon akartak élni, és egy örök kérdésre keresték a választ: Ki vagyok én?

Elif Shafak török származású írónő Strasbourgban született 1971-ben. Politológusként diplomázott, majd doktorált egy török egyetemen. Szakdolgozatában az iszlámról, a nők helyzetéről és a miszticizmusról értekezett. A téma azóta is foglalkoztatja: regényeiben gyakran előkerülnek a misztikus motívumok. Bár Shafakot a könnyű irodalomhoz szokták sorolni, könyveiben nagyon összetett, mély és fajsúlyos kérdéseket is boncolgat: például a kulturális hovatartozás, az identitás, a nemek közötti különbségek kérdéseit. Hősei gyakran a múltban és a miszticizmusban találják meg a választ életük nagy kérdéseire. Műveiben sajátosan keveredik a szociológia, a politika és a történelem a modernséggel és a női témákkal.

A török írónő A város tükrei című, misztikus regénye egzotikus helyekre és izgalmas történelmi korokba kalauzol el bennünket.

A regény Takáts Andrea színésznő tolmácsolásában kel életre. Közreműködik Kardos Dániel, aki szefárd-zsidó és török zenét játszik majd.

Időpont: 2017. március 30., csütörtök, 19:00

Helyszín: RS9 – Vallai Kert (1075 Budapest, Rumbach S. utca 9.)

Jegyek ára: 1500,- Ft, Mazsike-kártyával 1200,- Ft

A jegyek megvásárolhatók a helyszínen, vagy előjegyezhetők a Mazsike irodájában: mazsike@gmail.com, tel.: 06-1-311-6665.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!