Picasso – Alakváltozások, 1895-1972. Kiállítás és Mazsike-tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Galériában

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt tárlat a művész eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon.

A száz műalkotást, festményt, szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, és egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik.
A kiállított művek többsége a világ legjelentősebb, a művész ötezer alkotását őrző párizsi Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett.

A tárlat központi témája az emberi alak ábrázolásának változása Picasso több mint 70 évet átölelő életművében.

Picasso MTI Noi fejA tárlat hét fontosabb szekcióra tagolódik. A tárlaton elsőként kiállított művet, a Mezítlábas lányka (1895) című alkotást Picasso tizennégy évesen festette. Ezt követik a forradalmi kubista korszak képei. Láthatók az Avignoni kisasszonyokhoz festett tanulmányok is, valamint a kiállítás egyik legértékesebb kölcsönzése, a moszkvai Puskin Múzeumból érkezett Ambroise Vollard-portré. Bemutatásra kerülnek a művész szürrealista képei, majd az 1937 és 1945 közötti, elsősorban a háború hatására született alkotásai is. A háború utáni években Picasso újra a primitív művészet felé fordul. A kiállítás utolsó egysége pedig Picasso nagy témáját, A művész és modellje témát járja körül. Az 1954-től haláláig készült alkotásokon régi mesterek műveit idézi meg, s természetesen az örök témát, férfi és nő kapcsolatát.

A kiállítást kísérő katalógus a teljes bemutatott anyagon túl azokat, a párizsi múzeum archívumában őrzött, magyar vonatkozású dokumentumokat is bemutatja, amelyek először kerülnek nyilvánosság elé.

A Mazsike szervezésében 2016. 05.12.-én, csütörtökön, 15:00 órakor tárlatvezetéssel egybekötött kiállítás-látogatásra kerül sor. Mivel a férőhelyek száma korlátozott (max. 20 fő), kérjük, regisztráljanak előzetesen a mazsike@gmail.com címen.