Morvaországi ízelítő: a Tugendhat-villa Budapesten

A Mazsike közelgő morvaországi utazásának egyik állomása, Brno (Brünn) ékköve, a Tugendhat-villa, egy dúsgazdag zsidó textilkereskedő család villája lesz, melyet a modern építészet egyik csúcsteljesítményeként tartanak számon.

A villát a német Ludwig Mies van der Rohe, a 20. századi építészet ikonikus alkotója tervezte 1929-30-ban. Ma ezt az épületet tartják az építész legfontosabb háború előtti munkájának és egyúttal ez a legérintetlenebbül megmaradt épülete is Európában.

E remekmű a tervezés, elrendezés, belső berendezések, műszaki sajátosságok és a természeti környezetbe való integráltság tekintetében is egyedülálló.
A lakóház-építészet történetében elsőként itt használtak acél tartószerkezetet. A belső térben különleges, ritka anyagok találhatók. A belső teret is az építész tervezte, különös tekintettel az ülőbútorokra, amelyek méltán emelik őt a 20. század tervezőikonjai közé. A villa technikai berendezése – légkondicionálás és fűtés, elektromosan záródó ablakok, fotocellás bejárat – messze meghaladta saját korát.

villa_tugendhat_kep3_szovegbe

2010 és 2012 között az épületet és kertjét is felújították, visszaállítva az 1930-as állapotokat. 2012 márciusában a villát a modern építészet remekműveként ismét megnyitották a nyilvánosság számára.

villa_tugendhat_kep2_szovegbe

A villáról június közepéig látható a Fuga Budapesti Építészeti Központban egy nagyszerű kiállítás.
A kiállításra a Mazsike különleges vezetést szervez, melynek keretében Dobai János építész, a BME tanszékvezetője kalauzol majd bennünket.

Dátum: 2016. június 07., kedd, 18:00 óra
Helyszín: Fúga Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)
Részvétel: A vezetésen a részvétel ingyenes.

Ugyanakkor a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt kérjük, hogy részvételi szándékukat előzetesen szíveskedjenek jelezni a mazsike@gmail.com címen.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!