A barbárság diadala

Emlékezés az irodalom gyásznapjára

75 évvel ezelőtt, 1944. június 16-án az egykori Budafoki Papírgyárban Kolosváry-Borcsa Mihály belügyi államtitkár, az Országos Magyar Sajtókamara elnöke kezdte meg a zsidó szerzők könyveinek megsemmisítését. „Hivatalos jelentések szerint a szertartáson 120 zsidó származású magyar és 130 külföldi szerző művét zúzták be. A propagandacéllal lefilmezett esemény során 447 627 könyvet, 22 teljesen megrakott tehervagon rakományát semmisítették meg.

Különösen szomorú, hogy elsőként annak a Kiss Józsefnek a verseskötettét hajították be a zúzdába, aki 1867-ben verssel köszöntötte a zsidókat teljes egyenjogúsággal befogadó magyar hazát.

Erről a gyászos eseményről kívánunk megemlékezni egy irodalmi perfomance keretében, amikor képeken idézzük fel az egykori eseményt és felolvasást tartunk a megsemmisített művekből. Szándékunk szerint az irodalom és a humánum erejét mutatjuk meg a barbárság felett. A gyászos évforduló ebben az évben az Ünnepi Könyvhét zárónapjára esik. Felolvasásukat június 16-án, vasárnap 14 és 17 óra között tarjuk a Dunakorzón, Shakespeare szobránál.

Az egykor nem kívánatos szerzők műveiből a Színművészeti Egyetem és a Magyar Versmondók Egyesülete tagjai, ismert színészek és a helyszínen dedikáló írók, költők olvasnak fel részleteket. Amennyiben Őn is úgy gondolja, hogy hitet kell tennie a humanizmus mellett, jöjjön és olvasson fel egy tetszés szerint kiválasztott részletet bármelyik szerzőtől. Íme, egy rövid részlet a betiltott írók névsorából. Békeffy László, Füst Milán, Gábor Andor, Kiss József, Szép Ernő, Molnár Ferenc, Nóti Károly, Bródy Sándor, Felix Salten, Stephan Zweig, Egon Ervin Kisch.

Kérjük, ha csatlakozni kíván hozzánk, szándékát a mazsike@gmail.com címen jelezze.

A programot támogatja a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete